Ángyán József (Ángyán József)
Belföld

A földrablás miatt veszélyben az élelmezés biztonsága

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 01. 25. 07:21

Ángyán József szerint a földprivatizáció miatt ugyanis végveszélyben van a gazdatársadalom és a vidék.

A második Orbán-kormány egykori államtitkára szerint az állami földprivatizáció valójában egy hűbéri birtokadományozó rendszer. A gazdálkodó családok, helyi közösségek helyett a politikához közeli rokoni, baráti körök és a spekuláns tőke kap lehetőséget. A Magyar Nemzet idézi Ángyán Józsefet, aki szerint az államilag támogatott földspekulációval, az intézményesített földrablással a kormány még kiszolgáltatottabbá tette a gazdatársadalmat és vidéket, ezzel az egész ország élelmezési biztonságát végveszélybe sodorja. A hatalom továbbra is a gátlástalan zsákmányszerző érdekcsoportok foglya.

A spekulatív földszerzés a magánvagyon-gyarapítást szolgálja, hiszen a föld olyan nyereséget ígér, ami már eléri a nagy tőkeérdekeltségek ingerküszöbét. Mivel közel a piacliberalizáció, elképesztő extraprofitot ígér, hogy egy hektár szántóföld ára Magyarországon töredéke a nyugat-európainak. A nemzeti földvagyonból az állam tulajdonában ma még mintegy 1,7 millió hektárnyi termőterület van. A kormány a mezőgazdasági területek túlnyomó többségét eladná, ami Ángyán József szerint nem más, mint a közös nemzeti vagyon nemzetbiztonsági jelentőségű maradékának erkölcstelen dobra verése. Az árveréssel nem erősödhetnek a családi gazdaságok.

A licitnél a tőkeerő dönt. A mintegy 11 ezer nagyméretű földrészlet átlagos kikiáltási ára csaknem 75 millió forint volt. Ennyit egy tényleg mezőgazdaságból élő, valódi családi gazdaság nem tud fizetni, mert még a hitelhez is 20 százalék önrész kell és 10 százalék az árverési letét. A törvény és a kormányhatározat alapján egy nagyobb család – akár azonos háztartásban élő – tagjai, közös cég részvényesei vagy azok rokonai saját jogon szerezhetnek 300-300 hektárt. Ha ezt saját cégüknek adják bérbe, még hatósági hozzájárulás sem kell, ez senki nem tartja nyilván. A Nemzeti Földalapkezelő által közzétett árverési eredményeket elemezve Mészáros Lőrinc és családja is ezt a gyakorlatot követi – írja a Magyar Nemzet.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2015. június 7.
A kormány bevándorlásról szóló plakátja a főváros VIII. kerületében, a Hungária körúton 2015. június 7-én. Több helyen megrongálták a plakátokat, ezért a Fidesz feljelentést tesz bűncselekményre felbujtás miatt. Németh Szilárd, az országgyűlési képviselője felszólította Szigetvári Viktort, az Együtt elnökét és párttársait, hogy "ne uszítsák tovább az embereiket ilyen agresszív és törvénytelen cselekedetek elvégzésére".
MTI Fotó: Marjai János
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.