Belföld

Néhány százan tüntettek „a Fidesz diktatórikus terve ellen”

Voltak, akik forradalomra készültek, de nagyobb kihívást okozott a csúszós színpad.

A 24.hu tudósítói szerint öt-hatszáz ember vonult vasárnap délután a Parlament elé a Bokros Lajos-féle Modern Magyarországért Mozgalom felhívására, hogy tüntessenek a kormány alaptörvény-módosításának terve ellen. „Tüntetés a Fidesz diktatórikus terve ellen” – ezzel a címmel futott a rendezvény a Facebookon, ott kicsivel többen, 1800-an jelezték, hogy elmennének.

24.hu / Kaufmann Balázs
24.hu / Kaufmann Balázs

Tudósítónk szerint főleg az idősebbeket mozgatta meg a rendezvény, de a helyszíni fotókon jópár Guy Fawkes-maszk (az Anonymous jelképe) és egy igen harcias, „One solution – revolution” (Egy megoldás – forradalom) transzparens is látszik, de inkább azzal küzdöttek a felszólalók, hogy nagyon csúszott a színpad. Magyar György ügyvéd természetesen jogász szemszögből értékelte beszédében a tervezett alaptörvény-módosítást, amelyet aljasnak nevezett.

24.hu / Kaufmann Balázs
24.hu / Kaufmann Balázs

Ha már Anonymous, a beszédek során az is előkerült, hogy miattuk vezeti majd be Orbán a szükségállapotot, de jön majd az első éjszaka joga, és a szülés is kötelező lesz. És az is elhangzott, hogy „olyan ember kezében vagyunk, akinek mentális problémái vannak”.

24.hu / Neményi Márton
24.hu / Neményi Márton

Több résztvevő azt mondta munkatársunknak: nem tudják, milyen okból szerveződött a tüntetés, feltehetően magában Bokros Lajos is elég nagy húzóerő volt, de természetesen akadtak, akik ennél jobban képben voltak – tisztában vannak vele, hogy a kormány olyan törvénymódosítást tervez, mellyel terrorkészültséget vezethet be és széles körben korlátozhat alapvető szabadságjogokat. Ugyanakkor nincs kétségük afelől, hogy a kormány a Jobbikkal közösen megszavazza majd a kétharmados törvényjavaslatot. Arra viszont már nem tudtak mit mondani, hogy épp a jobbikos Novák Előd ment szembe az elképzeléssel és tette közzé a törvénytervezetet.

24.hu / Kaufmann Balázs
24.hu / Kaufmann Balázs

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik