mirkóczki ádám (mirkóczki ádám, )
Belföld

Kifarolt a Jobbik a terrortörvény mögül

24.hu
24.hu

2016. 01. 22. 14:26

A Fidesz még nagyon bízik benne, hogy meglesz a kétharmad a terrorveszélyes alkotmánymódosításhoz, amivel könyékig turkálhat mindenki életében a kormány. A Jobbik nem fogja megszavazni.
Korábban a témában:

Csak akkor lenne hajlandó megszavazni a Jobbik az alaptörvény terrorügyi módosítását, ha a kormány támogatná a párt saját módosítóit is, erről viszont nincs szó – írja az Mno.hu Mirkóczki Ádám pártszóvivőre hivatkozva. A törvénymódosítás eredetileg lehetővé tette volna az alapjogok korlátozását terrorveszély esetén, amit sok párt és szervezet kritizált, vasárnap tüntetés is lesz ellene.

A Jobbik alapvetően támogatná a döntést, de azzal nem értenek egyet, hogy bemondásra állapíthassa meg a kormány, mikor van terrorveszély. Ezt négyötödös parlamenti döntéshez kötnék. A Jobbik szerint a terrorveszély elrendelésével a Fidesz az emberek naivitására és félelmeire játszva szerezne túlhatalmat, gyakorlatilag rendeleti úton kormányozva.

Mirkóczki megvédve a demokráciát azt mondta, a legsötétebb diktatúrákat idézik az olyan részletek a tervezetből, hogy a kereskedelmi tévéket és rádiókat rendelkezésre kéne ilyen esetben bocsátani. Azt kérte, tekintse a kormány partnernek az ellenzéket, fogadja be a javaslataikat.

Csak meglesz a fránya kétharmad

Gulyás Gergely közben azt mondta, bízik, hogy meglesz a kétharmad a terrorveszélyhelyzetről szóló módosításhoz, valamint az Alkotmánybíróság új elnökének és négy tagjának megválasztásához. Eközben áll a bál a jobbikos Novák Előd miatt, aki polgári engedetlenségre hivatkozva nyilvánosságra hozta a 30 évre nem nyilvánossá minősített javaslatot (amire Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő így reagált: „Hülye gyerek produkálja magát. Ennyi”.)

Az új törvény hatalmas hatalmat adna a kormány kezébe: ha úgy döntene, hogy terrorvészhelyzet van, felfüggesztheti a törvényeket, korlátozhatja az alapjogokat, de akár a katonaságot is kötelezővé teheti, ellenőrizheti vagy blokkolhatja az internetet, átírhatja a költségvetést, lezárhatja a határokat, elhallgattathatja a sajtót stb.

Gulyás amúgy elmondta, február 9-én nyújtanák be a javaslatot, amit 15-től tárgyalna az Országgyűlés. Azt is hozzátette, ettől függetlenül szeretnék megalkotni idén az új büntetőeljárási és polgári eljárási törvényt is, hogy ne legyen annyi időhúzás a pereken.

Gulyás a Jobbikról: a terroristák nem négyötöddel döntenek

A fideszes politikus később reagált az ellenzék vádjaira is. Azzal kapcsolatban, hogy a Jobbik négyötödhöz kötné a terrorveszélyhelyzet bevezetését, Gulyás azt mondta, e javaslat észszerűtlen, életszerűtlen, ellehetetleníti a terror elleni harcot. “A terroristák sem négyötödös többséggel döntenek a merényletekről” – fogalmazott. “A baloldali pártoktól megszoktuk a felelőtlen viselkedést”, az új fejlemény, hogy a Jobbik álláspontja is a baloldaléhoz közelít – tette hozzá.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21: US actor Adam Sandler (R), US actor Ben Ben Stiller (C) and British actress Emma Thompson (L) arrive for the film ‘The Meyerowitz Stories’ in competition at the 70th annual Cannes Film Festival in Cannes, France on May 21, 2017.  Mustafa Yalcin / Anadolu Agency
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.