Belföld

Gulyás Gergely nagyon bízik az ellenzék segítségében

Gulyás Gergely abban bízik, hogy meglesz a kétharmados támogatás a parlamentben a terrorveszélyhelyzet miatt szükségessé vált alkotmánymódosításhoz, valamint az Alkotmánybíróság új elnökének és négy bírájának megválasztásához is.

Az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke a Magyar Idők pénteki számában megjelent interjúban azt mondta, az összes képviselő kétharmadának a támogatása szükséges ahhoz, hogy alkotmánybírákat válasszanak, illetve hogy az alaptörvényt módosítsák. Azt mondta, ellenzéki támogatás nélkül egyik sem lehetséges.

Éppen ezért szeretnénk kompromisszumra jutni minden, a tárgyalásra hajlandóságot mutató ellenzéki párttal. Ez az ország érdekében áll, hiszen sem az alkotmányos intézményrendszer működése, sem a magyar polgárok védelme nem lehet vita tárgya.

Mondta a politikus.

Jelezte, az elmúlt egy év európai történéseinek hatására minden ország keresi azokat a jogalkotási lehetőségeket, amelyek hatékony kormányzati fellépést tesznek lehetővé válsághelyzetben.

Gulyás Gergely szerint szó sincs arról, hogy az alkotmánymódosítással teljhatalmat akarnának, a terrorveszélyhelyzetről szóló jogalkotási csomag, amely tartalmazza a honvédségi törvény és a nemzetbiztonsági törvény módosítását is, képessé teszi az országot arra, hogy ilyen helyzetben az állam saját maga és a polgárai védelmét elláthassa.

Azt szeretnék, ha már február 15-től megkezdené ennek tárgyalását az Országgyűlés, ehhez február 9-ig kell benyújtani a törvénytervezetet. A fideszes politikus beszélt arról is, hogy a tavaszi ülésszak nagyon fontos feladata az új büntetőeljárási törvény elfogadása. A változások között említette, hogy a tárgyalást, a jelenleginél szélesebb körben, a vádlott távollétében is le lehessen folytatni, illetve a gyorsított eljárások alkalmazási körének kibővítése is cél. Szintén az idén szeretnék elfogadni az új polgári eljárási törvényt is – tette hozzá Gulyás Gergely.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik