Belföld

Lázár: minden taxis menjen haza, és nyugodjon meg!

A bürokráciacsökkentés 50 ezer embert érint, lesz földárverés, a Déli pályaudvart lebontják, nem terveznek Nemzeti Italboltokat, a taxisok pedig nyugodjanak meg - Lázár János és a heti Kormányinfó.

A támogatást igényelni lehet tetőtér beépítésére, és tanyán is biztosított az elérhetősége. A miniszterelnök kérésére pedig a kormány azon dolgozik, hogy lehet igénybe venni külterületek és zártkertek esetében. A lényeg, hogy ott is elérhető lesz – mondta el Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón.

A taxisok menjenek haza

A taxisokat támogatásáról biztosította, szeretne velük megállapodni, szeretné őket megvédeni, de azt kérte,

menjenek haza, nyugodjanak meg, és akkor megkezdődhetnek a tárgyalások.

Ide kattintva olvashat részleteket a taxisblokád jelen állásáról.

Bejelentette, hogy az újabb földárverések március 1. és 15. között lesznek, ahol változatlan áron, változatlan feltételek mellett kívánnak eladni minimum 150 ezer hektár földet.

Az eladandó állami termőföldek listája jövő hétre készül el.

Lázár János cáfolta, hogy a trafikok mintájára a jövőben Nemzeti Italboltok létrehozására készülnének. Ha minden kocsmát annak veszünk, ma is számtalan nemzeti italbolt működik – mondta.

Javasolta, hogy a Nyugati pályaudvar felújítását úgy, hogy a sínek kerüljenek a föld alá. A felszínen pedig egy hatalmaz zöldterület jönne létre, „akár egymillió fa ültetésével”. A Keleti pályaudvar rekonstrukciója egyelőre nem merült fel, de

a Délivel kapcsolatban a kormány vizsgálja a lebontás lehetőségét, a helyén pedig közparkot alakítanának ki.  

Az pedig, hogy a kormány átveszi a HÉV üzemeltetését egyben azt is jelenti, hogy az összeset felújítják, és új vonalak is épülhetnek. Ám hogy hol és mikor, arra a miniszter azt mondta: ne szaladjunk ennyire előre. A bevonandó térségek, az irányok eldöntése a a MÁV szakértőinek feladata lesz, a forrásokat pedig az unió fogja biztosítani.

50 ezer bürokratával kevesebb?

A felvásárlási árak miatt krízisben vannak a tejtermelők, a kormánynak tehát segíteni kell – mondta. Ha maradnak a jelenlegi felvásárlási árak, sokan hagyhatnak fel a gazdálkodással. A kormány ezért keresi annak lehetőségét, hogyan tud segíteni a tej felvásárlási árának kiegészítésében.

Bürokráciacsökkentés nélkül nincs gazdasági növekedés, magyarul csökkenteni kell a bürokraták számát. A kormány csak kivételes esetben lát arra lehetőséget, hogy ezek a költségvetési szervek, hivatalok, intézmények megmaradjanak – mondta a miniszter. A biztosan megmaradó intézmények közé sorolta a rendőrséget, a honvédséget, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központot, az Állami Egészségügyi Ellátó Központot és a Szociális Főigazgatóságot.

Az átalakítandó intézmények között említette az Országos Egészségbiztosítási Pénztárt, a nyugdíjfolyósítási intézetet. A feladatok felülvizsgálatát a járási- és kormányhivatalokban kezdik, a háttérintézmények sorsáról február 10-én hoz döntést a kormány.

A kormány 73 háttérintézmény esetében tartja elképzelhetőnek az összevonást és a megszüntetést, ebben a körben 50 ezer ember dolgozik.

A minisztériumi háttérintézmények átszervezéséről nem születtek döntések, de persze egy háttérintézmény megszüntetése nem jelenti a feladatok megszűnését – mondta. Lázár egyik javaslata, hogy a minisztériumok 80 százalékos bérarányban vegyék át a háttérintézmények feladatát.

Visszaadják a műkincseket

Jelentős számú olyan műtárgy lehet az állam birtokában, amelyről várhatóan nem fogja tudni bizonyítani, hogy minden kétséget kizáróan a tulajdonát képezi. Ez azért került szóba, mert a Miniszterelnökség bejelentette: az állam nem tudja megfelelően igazolni tulajdonosi jogviszonyát, ezért kiadhatja id. Pieter Bruegel Keresztelő Szent János prédikációja című képét az örökösöknek. Amennyiben azok okiratokkal tudják igazolni örökösi minőségüket.

A kép viszont nem hagyhatja el az országot, mert védett műtárgy. Egyébként az örökösök is jelezték, készek megállapodni az állammal arról, hogy milyen feltételek mellett maradhat a műtárgy a Szépművészeti Múzeumban.

Terror és pedagógusok

Ami a terrorveszély elrendelése körüli vitát illeti, Lázár János azt mondta, tiszta és világos feltételeket kell megfogalmazni.

Jogos elvárás, és várják az ellenzék javaslatait. Ami például a Keletinél vagy Röszkénél történt, a miniszter szerint már fölvethette volna a terrorveszély bevezetésének mérlegelésének lehetőségét.

Elismerte, hogy a KLIK-ben vannak fölösleges bürokratikus szabályok, ám ezek felszámolása folyamatosan zajlik. A magyar pedagógusok még mindig nem keresnek annyit, mint kellene, de az elmúlt évben soha nem látott emelés volt.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik