Belföld

Jövő szerdán tárgyal a főváros az elővárosi közlekedésről

hév H5 (Array)
hév H5 (Array)
Szerdán rendeletdömping várható a Fővárosi Közgyűlésben, az agglomerációs közlekedés sorsa mellett a Fiumei úti temető és a kerületek és főváros közti forrásmegosztás is terítékre kerülhet.

Az agglomerációs tömegközlekedés kérdéseit, valamint a fővárosi önkormányzatot és a kerületeket osztottan megillető bevételek idei megosztásáról szóló rendelettervezet is tárgyalhatja jövő szerdai ülésén a Fővárosi Közgyűlés.

A Tarlós István főpolgármester, Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes, valamint Kocsis Máté önkormányzati és rendészeti tanácsnok által jegyzett, az agglomerációs személyszállítási közszolgáltatásokkal kapcsolatos egyes kérdések kezeléséről szóló javaslatot csak később bocsátják rendelkezésre.

A testület jövő szerdai ülésén megalkothatja a forrásmegosztásról szóló rendeletét. A január 1-től hatályos törvény rögzíti, hogy a megosztott bevételekből a Fővárosi Önkormányzat részesedése a korábbi 51-ről 52,5 százalékra nő, míg a kerületek részesedése 49-ről 47,5 százalékra csökken. A főváros az 52,5 százalékból az ehhez szükséges összeget köteles a tárgyévben a helyi közösségi közlekedési feladat ellátására fordítani.

Ki mennyit kaphat idén?

A törvényi szabályozás miatt a kerületi önkormányzatokat összesen 108,9 milliárd forint, míg a fővárosi önkormányzatot 120,4 milliárd forint illeti meg a tervek szerint 2016-ban. Az előírásoknak megfelelően csak azok a kerületek részesednek a fővárosi önkormányzat idegenforgalmi adójából, amik jelezték, hogy ezen adó bevezetését nem tervezik 2016-ban és ezt a jogot átengedik a fővárosnak. Összesen 15 kerület jelezte, hogy saját maga kívánja a helyi idegenforgalmi adót kivetni – írták. A rendelet az elfogadása esetén január 31-én lép majd hatályba.

Dönthetnek a Fiumei úti temetőről

A közgyűlés jövő szerdai ülésén mintegy negyven előterjesztést tárgyalhat meg. Dönthetnek arról, hogy állami tulajdonba adják a Fiumei úti temetőhöz tartozó, jelenleg a Budapesti Temetkezési Intézet Zrt. tulajdonában lévő ingatlanokat – hátsó temető, zsidó temető -, valamint a Kegyeleti Múzeum Temetkezési és Kegyeleti Szakgyűjteményében őrzött kulturális javakat.

Mint a javaslatban olvasható, tekintettel arra, hogy a törzstemető, a zsidó temető és a hátsó temető a szakgyűjtemény egészével együtt képezhet egy egységes nemzeti sírkertet és nemzeti emlékhelyet, ésszerű és indokolt ezen célnak a teljesülése érdekében ezeket az állam tulajdonába adni – írja az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik