Belföld

Nyílt levél Orbánnak: a guruló rubelektől Habony, Vajna, Mészáros meggazdagodásáig

A Jobbik elnöke a moszkvai látogatás kapcsán írt a kormányfőnek.

Vona Gábor nyílt levelet írt Orbán Viktor miniszterelnöknek. A Jobbik elnöke szerint a kormányfő Moszkvában Putyin elnökkel bizonyára tárgyal a paksi beruházásról, az orosz szankciókról, az ukrán konfliktusról, a migrációról és számtalan más kérdésről. A Jobbik elnöke az ügy fontossága miatt tesz egy javaslatot a tárgyalásuk napirendjére.

Arra kérem, Miniszterelnök Úr, ha találkozik az orosz elnökkel, akkor kérdezze már meg tőle bizalmasan, de egyértelműen, hogy támogatták-e a Jobbikot, merthogy önök hónapok óta ezzel fárasztják a magyar sajtót és a közvéleményt, és ideje lenne már valami konkrétumot is felmutatni. Gondolom, ha Oroszország támogatta a Jobbikot, akkor arról Putyin elnöknek tudnia kell. Tegyük végre tisztába ezt az ügyet, hiszen gondolom, Miniszterelnök Urat is zavarja, hogy az egészségügy, az oktatás vagy a közbiztonság égető problémái helyett napi szinten ezzel foglalkozik a pártja sajtóosztálya, de semmilyen előrelépést nem sikerült elérni.

Vona Gábor tisztelettel kíván Orbán Viktornak jó utat, jó tárgyalást és bátorságot kérdése feltételéhez. A Jobbik elnöke utóiratban jelzi, ettől függetlenül továbbra is érvényes ajánlata, hogy egy Fidesz által vezetett bizottság a Jobbik esetleges orosz támogatását, míg a Jobbik által vezetett testület az Orbán környezetébe tartozók – Mészáros Lőrinc, Andy Vajna, Habony Árpád – meggazdagodását vizsgálná ki. Ez szerinte lovagias, tiszta és egyértelmű ajánlat. Vona sajnálja, hogy a kormányfő tavaly “megfutamodott előle. De ahogy mondani szokták: új év, új lehetőség.”

Közben a Magyar Idők azt írja, csak az angol abszurd humor kedvelői díjazzák Vona felvetését, hogy Orbán Viktor Putyinnál kérdezzen rá a Jobbik esetleges támogatására. A kormányközeli lap szerint a The Telegraph hétfői cikke erősíti a gyanút, hogy a magyar radikális párt anyagi támogatást kap Oroszországtól, hiszen az amerikai hírszerzés átfogó vizsgálatot tervez annak kiderítésére, biztosított-e a Kreml titkos pénzeket bizonyos európai pártoknak, jótékonysági szervezeteknek.

Brüsszelben – lengyel és francia gyanú alapján – úgy gondolják, orosz irányítás alatt áll az Európai Nemzeti Mozgalmak Szövetsége, amelyet 2009 őszén Kovács Béla kezdeményezésére alakítottak meg az európai szélsőjobboldali pártok. A Jobbik EP-képviselőjét a Legfőbb Ügyészség az EU intézményei elleni kémkedéssel gyanúsítja, és volt egy időszak, amikor magánszemélyként hivatalosan ő adta a legtöbb pénzt – több millió forintot – pártjának – emlékeztet a Magyar Idők.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik