Belföld

Népszavazás a Városligetről és az olimpiáról: a Kúria elkaszálta

Korábban a Fővárosi Választási Bizottság zöld utat adott a kezdeményezéseknek, de valaki ezt megtámadta.

Megtagadta a Kúria a budapesti olimpiáról, valamint a Városliget beépítéséről szóló népszavazási kérdések hitelesítését – tájékoztatta a legfőbb bírói fórum az MTI-t.

A Fővárosi Választási Bizottság még december 14-én hitelesítette a két helyi népszavazási kezdeményezést. Az egyik úgy hangzott: „Egyetért-e azzal, hogy a városligeti építési szabályzat ne tegye lehetővé új múzeumi épületek építését a Városligetben?”, a másik pedig úgy, hogy „Egyetért-e Ön azzal, hogy Budapest Főváros Önkormányzata ne pályázzon a 2024. évi nyári olimpiai és paralimpiai játékok megrendezésére?”

Mindkét kérdés ellen felülvizsgálati kérelem érkezett a Kúriára. Az olimpiával kapcsolatban a testület megállapította, hogy a Fővárosi Önkormányzat már döntött a pályázaton való részvételről, és megküldte a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak az erről szóló szándéknyilatkozatot. A jelentkezési dokumentáció benyújtásának határideje február 17., a népszavazásra pedig csak hónapokkal később kerülhetne sor.

A Városligetről kezdeményezett népszavazást arra való hivatkozással utasították el, hogy azt törvény szabályozza, fővárosi szintű népszavazás pedig nem alkalmas törvény hatályon kívül helyezésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik