Belföld

Embercsempész-hálózat tagjai ellen emeltek vádat

Bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett embercsempészés bűntette miatt emeltek vádat – egyebek mellett – egy embercsempész-hálózat tizenhat tagja ellen Bács-Kiskun megyében. Nyolc külföldit és nyolc magyart állítanak bíróság elé hamarosan.

A 48 éves, Budapesten élő szír-magyar kettős állampolgár férfi – az ügy elsőrendű vádlottja – négy szerb, két szír, egy tunéziai és nyolc magyar társával együtt 2013 májusától 2013 novembere végéig volt tagja egy hosszabb ideje működő nemzetközi embercsempész-szervezetnek. A kettős állampolgár volt a hierarchikusan felépülő szervezet magyarországi csoportjának irányítója. Az ő feladatai közé tartozott a Szerbiából a magyar államhatáron engedély nélkül átléptetett csoportok Budapestre szállításának és elszállásolásának, majd más schengeni államba juttatásának megszervezése és lebonyolítása.  Ehhez Budapesten lakást, az utazáshoz pedig kisbuszt bérelt.

Magyar társai voltak a szállítók, de akadt közöttük, aki a kettős állampolgárságú férfi bizalmasaként a szervezésben is részt vett. Két szerb vádlott kísérte át a Törökország felől Görögországon át érkező csoportokat Magyarország területére a zöld határon keresztül, ahol már a továbbszállításukat végző társaik várták őket. A szerb – úgynevezett „sétáltató” – vádlottak munkáját az ügy másik két szerb vádlottja, a szervezet szerb csoportjának vezetői irányították.

A banda tagjai kaptak “munkatelefont”, amelyekben rendszeresen cserélgették a SIM kártyát. A sikeres csempészésért járó összegeket az elsőrendű vádlottnak utalta át a bűnszervezet “magasabb szintű vezetése”. Ha az úti cél Ausztria volt, ügyfelenként 200, ha Németország, 300 eurót kaptak. Ebből a csoport vezetője – az elsőrendű vádlott – 100 illetve 150 eurót fizetett ki a sofőröknek.

A tunéziai vádlott a magyarországi befogadó állomásokon tartózkodó csoportok Nyugat-Európába juttatását szervezte, amihez esetenként az elsőrendű vádlott által irányított csoport közreműködését is igénybe vette. A banda 2013. november 30-ig legalább tizenöt alkalommal szállított tovább a fenti módon embereket külföldre. Eközben volt olyan sofőr, aki a rendőri igazoltatás alatt máltai diplomata útlevéllel igazolta magát.

Az ügyészség tizenegy vádlottat folytatólagosan, bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett embercsempészés bűntettével vádolja, amelyre a törvény 2-16 év fegyházbüntetés kiszabását engedi.  További öt társukat az embercsempészés enyhébb formájával, illetve közokirat-hamisítás bűntettével állítják bíróság elé. Ügyükben a Kecskeméti Járásbíróság dönt majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik