Belföld

Nincs béke, maradnak a taxisok

A taxisokat mégsem elégítette ki a kormány válasza, maradnak az utcán. Videóval.

Friss: a Deák téren továbbra is körülbelül 30 taxi lassítja a forgalmat. A HírTV helyszíni bejelentkezése szerint a taxisok közt szövegértelmezési problémák adódtak abban a kérdésben, hogyan is értsék a kormányzati sajtótájékoztatón elhangzottakat. Sokan úgy vélik, akik eddig a nevükben tárgyaltak, nem voltak legitim képviselők. A lényeg, hogy maradnak, néhányan pedig a Parlamenthez mentek, hogy megtudják, ki is jogosult tárgyalni.

Maradnak

Fontos, hogy Magyarországon mindenki egyenlő feltételek mellett folytathassa az ilyen típusú személyszállítást, a kormány szigorú, mindenkire egységes szabályozás megalkotását látja indokoltnak – fogalmazott Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár, miután a kabinet megtárgyalta a demonstráló taxisok ügyét.

A kormány tárgyalásokat kezd a taxisokkal, és arra kérte őket, függesszék fel a demonstrációt. Eleinte úgy tűnt, a tüntetőket kielégítette a válasz, és 6-kor mindenki haza megy.

A 24.hu információi szerint a taxisok között parázs vita alakult ki, hogy menjenek-e, vagy maradjanak, majd megszületett a döntés: a taxisdemonstráció mindaddig folytatódik a belvárosban, amíg el nem érik a céljukat. A területfoglalással nem lesz gond, azt már korábban meghosszabbították.

A kormány ígéretei

A tárgyalások két mederben zajlanak majd: egyrészt egy hosszú távú, mindenkinek előnyös szabályozást akarnak, amely szabálysértési szankciókat is tartalmaz és adózási szempontból is végrehajtható. Másrészt – amíg ez nem születik meg, ami minimum másfél hónap – egy olyan átmeneti rendszerre van szükség, amely alapján szankciók vezethetők be azokkal szemben, akik megsértik a jelenlegi jogszabályokat – közölte az államtitkár.

Az átmeneti rendszer várható elemei között említette az adóhatósági ellenőrzéseket. A kormány arra kéri a taxisszervezeteket, hogy függesszék fel a demonstrációjukat, kezdjék meg a tárgyalásokat, amelyek folytatására a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot hatalmazta fel a kabinet.
Arra a kérdésre, hogy be fogják-e tiltani az Ubert, Tuzson Bence azt felelte:

nem betiltásról van szó, hanem egységes feltételekről, arról, hogy a szigorú személyszállítási előírások legyenek érvényesek mindenkire.

Korábban, egészen pontosan délután azt mondták a taxisok, ha nincs megállapodás, maradnak az utcán, és országossá teszik a demonstrációt. Követeléseik pedig: minden érintett egyetértésével alakítsák át a személyszállítás szabályozását, haladéktalanul kezdődjön szakmai egyeztetés a főváros, a kormány és a tüntetők között, a kormány péntekig hívja össze az egyeztetést, jövő hét végéig pedig szülessen megállapodás.

Bár azt állítják, a tüntetés továbbra is politikamentes, közvetítőként mégis egy ellenzéki politikust kértek fel. Juhász Péter, az Együtt alelnöke ezt a feladatot is örömmel vállalta.

 

Olvasói sztorik