Belföld

Nincs béke, maradnak a taxisok

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2016. 01. 20. 17:24

A taxisokat mégsem elégítette ki a kormány válasza, maradnak az utcán. Videóval.
Korábban a témában:

Friss: a Deák téren továbbra is körülbelül 30 taxi lassítja a forgalmat. A HírTV helyszíni bejelentkezése szerint a taxisok közt szövegértelmezési problémák adódtak abban a kérdésben, hogyan is értsék a kormányzati sajtótájékoztatón elhangzottakat. Sokan úgy vélik, akik eddig a nevükben tárgyaltak, nem voltak legitim képviselők. A lényeg, hogy maradnak, néhányan pedig a Parlamenthez mentek, hogy megtudják, ki is jogosult tárgyalni.

Maradnak

Fontos, hogy Magyarországon mindenki egyenlő feltételek mellett folytathassa az ilyen típusú személyszállítást, a kormány szigorú, mindenkire egységes szabályozás megalkotását látja indokoltnak – fogalmazott Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár, miután a kabinet megtárgyalta a demonstráló taxisok ügyét.

A kormány tárgyalásokat kezd a taxisokkal, és arra kérte őket, függesszék fel a demonstrációt. Eleinte úgy tűnt, a tüntetőket kielégítette a válasz, és 6-kor mindenki haza megy.

A 24.hu információi szerint a taxisok között parázs vita alakult ki, hogy menjenek-e, vagy maradjanak, majd megszületett a döntés: a taxisdemonstráció mindaddig folytatódik a belvárosban, amíg el nem érik a céljukat. A területfoglalással nem lesz gond, azt már korábban meghosszabbították.

A kormány ígéretei

A tárgyalások két mederben zajlanak majd: egyrészt egy hosszú távú, mindenkinek előnyös szabályozást akarnak, amely szabálysértési szankciókat is tartalmaz és adózási szempontból is végrehajtható. Másrészt – amíg ez nem születik meg, ami minimum másfél hónap – egy olyan átmeneti rendszerre van szükség, amely alapján szankciók vezethetők be azokkal szemben, akik megsértik a jelenlegi jogszabályokat – közölte az államtitkár.

Az átmeneti rendszer várható elemei között említette az adóhatósági ellenőrzéseket. A kormány arra kéri a taxisszervezeteket, hogy függesszék fel a demonstrációjukat, kezdjék meg a tárgyalásokat, amelyek folytatására a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot hatalmazta fel a kabinet.
Arra a kérdésre, hogy be fogják-e tiltani az Ubert, Tuzson Bence azt felelte:

nem betiltásról van szó, hanem egységes feltételekről, arról, hogy a szigorú személyszállítási előírások legyenek érvényesek mindenkire.

Korábban, egészen pontosan délután azt mondták a taxisok, ha nincs megállapodás, maradnak az utcán, és országossá teszik a demonstrációt. Követeléseik pedig: minden érintett egyetértésével alakítsák át a személyszállítás szabályozását, haladéktalanul kezdődjön szakmai egyeztetés a főváros, a kormány és a tüntetők között, a kormány péntekig hívja össze az egyeztetést, jövő hét végéig pedig szülessen megállapodás.

Bár azt állítják, a tüntetés továbbra is politikamentes, közvetítőként mégis egy ellenzéki politikust kértek fel. Juhász Péter, az Együtt alelnöke ezt a feladatot is örömmel vállalta.

 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.