Belföld

SS-veterán miatt nem megy Novák Előd a megemlékezésre

Inkább az óbudai Jobbikkal emlékezik az 1945-ös kitörésre a párt alelnöke.

Nem megy el Novák Előd arra a székesfehérvári rendezvényre, amelyet a Hatvannégy Vármegye, a Betyársereg és az Új Magyar Gárda szervez a „kitörés hőseinek” emlékére. A Jobbik alelnöke egy SS-veterán mellett mondott volna beszédet a német és magyar csapatok akciójára emlékező programon.

Novák az Indexnek azt mondta: nem jobbikos programról van szó, tavaly is hívták rá és idén is, de most úgy döntött, hogy az óbudai Jobbik Kitöréstúráján vesz részt. Elismerte, hogy ebben az is szerepet játszott, hogy ott lesz az SS veteránja. „Meglepve láttam a programot” – mondta, hozzátéve, hogy nem tartja azt sem valószínűnek, hogy jövőre elmegy a rendezvényre. Azt ugyanakkor üdvözölte, hogy „a kitörés történelmi emlékezetének ápolása a Jobbik elnöksége által is jóváhagyott módon kultúrpolitikánk részét képezi”.

A program szerint február 6-án szentmise is lesz a „kitörés hőseinek” üdvéért a Szent István székesegyházban. Az egyházmegye az Index megkeresésére későbbre ígért választ, annyi derült ki, hogy elvileg bárki kérhet misét valaki lelki üdvéért, de az általános feltételekről nem adtak tájékoztatást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik