Belföld

Soros: Orbánnak Horthy és Putyin a minta

soros györgy (soros györgy, )
soros györgy (soros györgy, )
Szerinte Orbán és Putyin azokat az alapelveket támadja, amelyek alapján, szemben a szovjet típusú rendszerrel, az EU létrejött.

Soros György terjedelmes interjút adott a Wirtschaftswoche című német magazinnak. A beszélgetés módosított változatát a Figyelő Online közölte. A magyar származású amerikai üzletember a német kancellár megszorító politikájával kritikus, de azzal egyetért, Angela Merkel a szabad világ vezetőjévé vált. Örül annak, hogy a migráció ügyében bátrabban vállal konfliktusokat, hiszen az EU most egyidejűleg öt vagy hat válsággal néz szembe. Szerinte Merkel jól látta előre, hogy a migrációs válság szétrombolhatja az uniót. Ez most még visszafordítható, ha a németek is támogatják a Merkel által képviselt elveket, európai értékeket, amelyeknek ő is támogatója.

Soros György szerint a menekültek elleni bizalmatlanság Kelet-Európában azért nagyobb, mert a nyitott társadalom nem rendelkezik erős gyökerekkel. A magyar és a lengyel kormányfő ügyesen rájátszik erre.

Bár Kaczyński és Orbán igen különböző emberek, az általuk áhított rezsimek, nagyon hasonlítanak egymáshoz.

Mindketten arra törekszenek, hogy kihasználják az etnikai, vallási nacionalizmust, az elzárkózást, azért, hogy állandósítsák hatalmukat.

Bizonyos értelemben azt a fajta színlelt demokráciát állítanák vissza, amely az I. és a II. világháború között Horthy Magyarországát és Piłsudski marsall Lengyelországát jellemezte. Ahogy hatalomra jutnak, elfoglalják a demokrácia fontos intézményeit, amelyek autonómok, illetve azoknak kellene lenniük, legyen az a központi bank vagy az alkotmánybíróság. Orbán már ezt megtette, Kaczyński csak most kezd neki. Nehéz lesz őket leváltani.

Soros György mindig a nyitott, a másokkal szolidáris társadalom alapelveinek megtestesítőjeként tekintett az EU-ra. A migrációs válság miatt azonban mára az EU fennmaradása került veszélybe. Közös menedékjogi politika híján minden tagállam önző módon a saját érdekeivel foglalkozott, gyakran mások érdekeivel szemben cselekedett. A befektető emlékeztet rá, hogy alapítványa éppen ezért dolgozta ki hatpontos tervét, éppen akkor, amikor Orbán is bemutatta az övét. A két terv homlokegyenest különbözik.

Orbán célja, hogy egyoldalúan a nemzeti határt védje a menedékkérőkkel szemben, ami megoldhatatlan probléma elé állítja a környező országokat. A programjuk a veszélyhelyzetben lévő menedékkérők védelmét, a menedékügy rendezett kezelését, a pánik elkerülését szolgálja.

Szerinte Orbán, igaztalanul vádolja őt, hogy javaslata miatt muzulmánok árasztanák el Magyarországot, hiszen a tervük éppen arról szól, hogy a menedékkérőket a jelenlegi tartózkodási helyükön tartsák, ott segítsék őket, amíg rendezett módon, a befogadási lehetőségek alapján tovább nem mehetnek.

Orbán könnyedén meggyőzte a magyar lakosságot a nemzeti érdekekre hivatkozva. A közvélemény nagy része nem gondol arra, hogy ez a megoldás az egész Uniót veszélyezteti, beleértve a schengeni egyezményt is.

Soros szerint Orbán azokat az értékeket, alapelveket támadja, amelyek alapján, szemben a szovjet típusú rendszerrel, az Európai Unió létrejött.

Orbán belülről támadja ezeket az elveket és értékeket, Putyin pedig kívülről.

Mindkettő arra törekszik, hogy visszafordítsa a nemzetek feletti együttműködésre és szolidaritásra alapuló európai rendszer fejlődését, amelynek Európa békéje, prosperitása köszönhető.

Soros a gigainterjúban egyebek mellett beszél arról is, miért látja sötéten nemcsak az EU, hanem a civilizáció jövőjét is és miért tartja hibának, hogy Barack Obama amerikai elnök nem lép fel sokkal határozottabban Oroszországgal szemben és miért lenne még sokkal veszélyesebb, ha az emberek olyanokra hallgatnának, mint Donald Trump.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik