Belföld
Javor-Benedek(1)(210x140).jpg (Array)

Lehallgatták egy civil jogvédő és egy ellenzéki képviselő beszélgetését?

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 01. 18. 13:59

A TASZ ügyvédje a Nemzetbiztonsági Bizottság eljárását kezdeményezi az őt is érintő, feltételezett lehallgatási ügyben.

Egy tavaly szeptemberi – szokatlanul végződő – telefonbeszélgetése vetette fel annak gyanúját, hogy a beszélgetést lehallgatták. A beszélgetés másik résztvevője, Jávor Benedek a PM európai parlamenti képviselője erről így számolt be:

Amikor egy civil jogvédővel beszélsz telefonon, majd a vonal szakadozni kezd, és váratlanul elkezdi visszajátszani a beszélgetéseteket az elejéről, miközben az ember, akivel telefonáltál, felhív a másik telefonodon – na az priceless. (hallatlanul mulatságos – a szerk.) Én nem vagyok túl paranoid, és sok minden furcsaságot ráfogok a vacak roamingra meg a szolgáltatókra, de a szolgáltatók konkrétan nem rögzítik a beszélgetéseteket, tehát vissza sem tudják játszani. Másvalaki viszont ezek szerint rögzíti, és ez nem az első, nem is a második ilyen eset volt. Úgyhogy ha szabadna látnom a bírósági határozatot a lehallgatásom engedélyezéséről. Vagy az igazságügyminiszter hozzájárulását.”

A TASZ ügyvédje ezt követően a nemzetbiztonsági szolgálatok tevékenységét felügyelő miniszterektől, a belügyminisztertől, a Miniszterelnökséget vezető minisztertől és honvédelmi minisztertől kérte az eset kivizsgálását. A honvédelmi miniszter vizsgálata azt állapította meg, hogy az ügyvédet érintő titkos információszerzést a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat nem végzett. A másik két miniszter ugyanakkor arról tájékoztatta a jogvédőt, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatal, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat és az Információs Hivatal sem gyűjtött jogellenesen információt.

A két utóbbi válaszban a hangsúly a jogellenes kitételen van. Eszerint a szolgálatok, ha végeztek megfigyelést, akkor az a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló törvény szabályainak megfelelően történt.

A TASZ ugyanakkor emlékeztet rá, hogy a múlt héten a strasbourgi székhelyű Európai Emberi Jogi Bíróság kimondta, a miniszteri engedély alapján végzett titkos megfigyelés magyarországi szabályozása európai normákat sért.

Vagyis a megfigyelés, ha meg is felel a hatályos magyar törvényeknek, nem lehet jogszerű. Jogellenes, mivel a magánélethez való jog sérelmét okozza.

A TASZ szerint a megoldás kulcsa az Országgyűlés kezében van, amelynek a nemzetbiztonsági célú titkos megfigyelés törvényi szabályait összhangba kell hoznia az európai alapjogvédelmi minimumkövetelményeket érvényesítő ítélettel.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Mickey Rooney as the notorious 1930s gangster, Baby Face Nelson, starring in the film of the same name, poses with Leo Gordon as villainous bank robber, John Dillinger, in front of an original newspaper headline. (Photo by George Rinhart/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.