L(650x433).jpg (Array)
Belföld

L. Simon hitelességről, strómanokról, Orbán barátságáról és Lázár új pártjáról

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 01. 18. 10:31

A politikus szépül, családi gazdasága épül.

A Mandinernek elárulja, hogy nem lefokozása (már nem miniszterhelyettes) és nem is fitneszedző felesége miatt lett soványabb.

Tudatos életmódváltó programban vagyok és még nem is fejeztem be. A cél, hogy harminc kilót leadjak. Most tartok huszonháromnál.

A három ok, amiért így döntött: egészség, esztétika, hitelesség.

30 kiló felesleggel a gyerekei felé is nehezen tudná képviselni, hogy mozogjanak, ne vegyenek el még egy süteményt. A túlsúly közéleti kérdés is lehet.

Persze nem mondom, hogy túlsúlyos ember nem lehet hiteles, de ha egyszer a sport mindennapi fontosságáról beszél az ember, nem árt, ha maga is képes úgy élni.

Fitneszedző feleségének nincs köze a fogyásához, a családi gazdasághoz és a mezőgazdasághoz viszont igen.

Jelenleg három tanári diplomával, amiből a Waldorf-pedagógusit Németországban szerezte, az egyik közeli falusi iskolában félállásban német szakosként dolgozik ma is. Emellett négy gyermek édesanyja. A napjának másik felében pedig két családi cégünk ügyvezetője. Elvégezte az agrártechnikusi iskolát is. Tehát a négy gyerek, a háztartás, családi cégek, a tanítás mellett szabadidejében a barátnőinek heti négyszer edzést tart. Mindenért keményen megdolgozott az életében, büszke vagyok rá. Ennyire lesajnálandó „fitneszedző” ő.

L. Simon azt mondja, hogy – bár félreérthetően nyilatkozott – soha nem tagadta le a cégét. Az L. Simon Borászatot működtető kft. a felesége cége, abban ő nem tulajdonos, nem ügyvezető. Neki a Simon és Simon Kft.-ben van tulajdonrésze, a nevét egy magánjogi szerződés alapján használja a borászati kft., ezért a cég fizet egy keveset, ő meg adózik a pénz után. A legnagyobb kudarcának azt tartja, hogy hiába küzd az álszentség ellen. Megtehette volna, hogy 2010-ben, amikor képviselő lett, átíratja cégeit strómanokra, de nem tette.

Se idegennek, se strómannak nem fogom eladni azt a Simon és Simon Kft.-t, amely idén 25 éves, és amelyet a szüleim alapítottak.

Ezzel nem a miniszterelnöknek és Mészáros Lőrincnek szól be, mert Mészárosnak saját nevén van mindene. Ő nem turkál senki zsebében. Mendemondákkal meg nem tud mit kezdeni.

Annyit mondok tehát, hogy én nem adtam el idegennek a cégeimet. Vannak, akik több ezer hektárt művelnek a cégeiken keresztül.

Nekik most 80 hektárjuk van, a fele bérlemény. Ezt növelnék 300-400-ra. A felesége 11 földre tett ajánlatot, hatnál vesztett, négynél ő ajánlotta a legtöbbet, ezért ő az árverés győztese, de még ez sem jelenti, hogy tulajdonossá vált, azt hosszas procedúra előzi meg. Nincs 281 milliója, a földet kölcsönből fizetik ki.

Az a mi dolgunk, hogy tíz rokontól vagy banktól szerzünk rá pénzt. (…) Ami majd a feleségem 2017. januári vagyonnyilatkozatában benne is lesz.

Úgy számoltak, hogy kölcsönökből kiegyenlítendő vételárat 17 év alatt tudják kitermelni. Hamis és nevetséges beállítás, hogy ők a környék nagygazdái. L. Simon a földárverést szellemi és lelki kárpótlásként éli meg, nagyjából akkora területet vesz vissza pénzért, amekkorát dédapjától a kommunisták elkoboztak. Be lehet állítani ezt nagy mutyiként, számolt is ezzel, de nincs miért szégyenkeznie.

Bár megtisztelőnek nevezi, hogy Orbán Viktor barátjaként tartják számon, de számára ez munkakapcsolat. A miniszterelnök és Lázár János is főnöke, szerinte nem is kell döntenie, kit választ, mert kizárt, hogy a miniszter új pártot alapít.

Kizártnak tartom, hogy János pártot alapítson. Látom a működését, az együttműködését a miniszterelnökkel. Minden rendszerben vannak súrlódások, de ismerve a szereplőket és a rendszert, kizártnak tartom.

Ő inkább azzal foglalkozik, hogy szellemi és kulturális értelemben hozzátegyen ahhoz, amit már ő is kurzusépítésnek hív, bár régebben ő is ódzkodott a szótól. Már nem, mert ez valóban egy korszak lesz, ha kapnak még egy ciklust. L. Simon azért nem lépett be az MMA-ba, mert ő volt volt a bővítés kezdeményezője.

A gondolkodásomnak vannak súlyos etikai dimenziói és következetes is vagyok. Szerepem van a források elosztásában, úgyhogy nem volna ildomos, ha belépnék egy köztestületbe, amely ráadásul havi apanázst ad.

Az akadémiáról érdemben nem nyilvánít véleményt az államtitkár, aki bár még nem látta a filmet, nagyon örül, hogy Golden Globe-díjas lett a Saul fia, hogy jelölték Oscarra. Ha nem tetszik majd, inkább nem mond semmit, mert egyszer már megjárta, amikor egy színházigazgatónak egy premier után őszintén elmondta a véleményét, esztétikai alapon.

A politikusi szerepbe való átlépésem sajnos azt az elvárást fogalmazza meg velem szemben, hogy ne is legyek kultúrember.

Most inkább megtartja majd magának, ha tetszik a Saul fia, ha nem. Pedig nyilván a holokausztról is lehet jó, közepes és rossz filmet forgatni. Szerinte egy politikus is lehet kultúrember, aki olvas, színházba jár. Ő öt éve naivan politizáló értelmiségiként határozta meg magát, ma már politikusként, olyan kultúrpolitikusként, aki büszke rá, hogy segít a kurzus építésében.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

MANCHESTER, ENGLAND - MAY 23:  A Police officer stands guard near the Manchester Arena on May 23, 2017 in Manchester, England.  At least 22 people were killed in a suicide bombing at an Ariana Grande concert at Manchester Arena which was packed with children. It is the worst terrorist incident on British soil since the London bombings of 2005.  (Photo by Jeff J Mitchell/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.