Belföld

Középkori települést és török kori temetőt találtak a Szabadság hídnál

Vincze Miklós
Vincze Miklós

Kultúrák és cool túrák. 2016. 01. 18. 11:55

A Nagycsarnok mögött hamarosan egy szálloda és mélygarázs kap helyet, de előbb még a régészeké a terep.

A Fővám téri vásárcsarnok mögötti Csarnok tér képe felemás – egyik oldalról a csarnok hátsó frontja és századfordulós bérházak, másikról pedig Budapest óriási, mára már funkcióját vesztett trafóházainak egyike határolja, előtte pedig ideiglenes parkoló csúfítja a 2013-ban felújított park képét.

 Nemrégiben derült ki, hogy a trafóház elé egy hullámzó homlokzatú, Vadász Bence és Miklós Zoltán által tervezett hotel épül, amely eltakarja majd a Lestyán Ernő által tervezett, a Vásárcsarnokkal finom kapcsolatot ápoló épületet.

A munkálatok megkezdése előtt természetesen a régészeké a terep. A Budapesti Történeti Múzeum szakemberei már a tavalyi próbafeltárásnál egy középkori település épületmaradványaira és tárgyak egész sorára bukkantak, de most harminc nap áll rendelkezésükre, hogy a beépítendő területről megmentsék a felbukkanó leleteket.

 

A múzeum régész-főmuzeológusa, Tóth Anikó a Műemlékemnek elmondta, hogy

Sátor alatt dolgozunk, azzal költözünk odébb, ha egy helyen befejeztük a munkát. Ez a lelőhely meglehetősen összetett, hiszen többször is használatba vették az elmúlt évszázadokban. Alegkorábbi településnyomok 13. századiak, akár az is elképzelhető, hogy a középkori Szenterzsébetfalva egy részlete ez, de ez egyelőre csak feltételezés.

Biztos információk erről talán sosem állnak majd a kutatók rendelkezésére, hiszen a mai Belváros területén a középkorban több falu is állt, a későbbi beépítések miatt viszont ezek nem feltárhatók.

A volt parkoló területén a XIII. század második feléből, illetve a XIV. századból származó leletekre bukkantak, de a török kor végén, a XVII. században temető is állt a területen, így ezek nyomai még feltárásra várnak:

A temetkezések többsége koporsós, (sajnos a sírok tájolása nem egységes) a sírok több rétegben egymás fölött kerülnek elő, ami megnehezíti a gyors feltárást. Melléklet a kor szokásai szerint meglehetősen kevés van, de akad néhány szép ruhadísz, kisebb ékszer. A csontokat antropológus vizsgálja majd meg, hogy képet kapjunk az ekkor itt élő népesség egészségügyi állapotáról, a gyakoribb betegségekről. Az előzetes becslés alapján akár félezer sírt is feltárhatunk a telken, ahol a kora újkori Pest városának lakói temetkezhettek.

Fotók és információk: Műemlékem / Urbanista
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

LONDON, ENGLAND - MARCH 22:  A member of the public is treated by emergency services near Westminster Bridge and the Houses of Parliament on March 22, 2017 in London, England. A police officer has been stabbed near to the British Parliament and the alleged assailant shot by armed police. Scotland Yard report they have been called to an incident on Westminster Bridge where several people have been injured by a car.  (Photo by Carl Court/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.