Belföld

Középkori települést és török kori temetőt találtak a Szabadság hídnál

A Nagycsarnok mögött hamarosan egy szálloda és mélygarázs kap helyet, de előbb még a régészeké a terep.

A Fővám téri vásárcsarnok mögötti Csarnok tér képe felemás – egyik oldalról a csarnok hátsó frontja és századfordulós bérházak, másikról pedig Budapest óriási, mára már funkcióját vesztett trafóházainak egyike határolja, előtte pedig ideiglenes parkoló csúfítja a 2013-ban felújított park képét.

 Nemrégiben derült ki, hogy a trafóház elé egy hullámzó homlokzatú, Vadász Bence és Miklós Zoltán által tervezett hotel épül, amely eltakarja majd a Lestyán Ernő által tervezett, a Vásárcsarnokkal finom kapcsolatot ápoló épületet.

l5

A munkálatok megkezdése előtt természetesen a régészeké a terep. A Budapesti Történeti Múzeum szakemberei már a tavalyi próbafeltárásnál egy középkori település épületmaradványaira és tárgyak egész sorára bukkantak, de most harminc nap áll rendelkezésükre, hogy a beépítendő területről megmentsék a felbukkanó leleteket.

 01-700x

A múzeum régész-főmuzeológusa, Tóth Anikó a Műemlékemnek elmondta, hogy

Sátor alatt dolgozunk, azzal költözünk odébb, ha egy helyen befejeztük a munkát. Ez a lelőhely meglehetősen összetett, hiszen többször is használatba vették az elmúlt évszázadokban. Alegkorábbi településnyomok 13. századiak, akár az is elképzelhető, hogy a középkori Szenterzsébetfalva egy részlete ez, de ez egyelőre csak feltételezés.

Biztos információk erről talán sosem állnak majd a kutatók rendelkezésére, hiszen a mai Belváros területén a középkorban több falu is állt, a későbbi beépítések miatt viszont ezek nem feltárhatók.

04-700x

A volt parkoló területén a XIII. század második feléből, illetve a XIV. századból származó leletekre bukkantak, de a török kor végén, a XVII. században temető is állt a területen, így ezek nyomai még feltárásra várnak:

A temetkezések többsége koporsós, (sajnos a sírok tájolása nem egységes) a sírok több rétegben egymás fölött kerülnek elő, ami megnehezíti a gyors feltárást. Melléklet a kor szokásai szerint meglehetősen kevés van, de akad néhány szép ruhadísz, kisebb ékszer. A csontokat antropológus vizsgálja majd meg, hogy képet kapjunk az ekkor itt élő népesség egészségügyi állapotáról, a gyakoribb betegségekről. Az előzetes becslés alapján akár félezer sírt is feltárhatunk a telken, ahol a kora újkori Pest városának lakói temetkezhettek.

allo-700x

ciml-700x

Fotók és információk: Műemlékem / Urbanista

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik