Belföld

Felszínre küldik az elektromos jegyrendszer miatt a metró ellenőreit

ellenőrök (Array)
ellenőrök (Array)

Az elektronikus jegyrendszer bevezetése után az ellenőrök egy részét a metróból a felszínre küldik, a földalattiban viszont maradnak biztonsági őrök, csak más munkájuk lesz – tudta meg a Világgazdaság. Az elektronikus jegyrendszert 2017-ben vezetik be, ez pedig az ellenőrök munkájára is hatással lesz: a BKK felülvizsgálja és ha szükséges, racionalizálja a jegyellenőrök számát. Hogy ez létszámleépítést jelent-e, egyelőre nem tudni.

A metróállomások kijáratánál, peronjain és a metrókocsikban jegyellenőrzést végző és pótdíjazásra is jogosult BKK-jegyellenőröket – akik jelenleg lila karszalagot viselnek – a felszíni vonalakon fogják elosztani.

A BKK segédellenőröket is alkalmaz majd, ők az utólagos pótdíjrendezés érdekében felvehetik a jogosulatlanul utazó utasok adatait, de helyszíni pótdíjazást nem végezhetnek, és jegyet sem árulhatnak, mivel készpénzt nem kezelhetnek.

2013-ban 295 ezer, 2014-ben 363 ezer esetben pótdíjaztak bliccelésért. Az ebből származó bevétel 2013-ban 660 millió forintot tett ki, 2014-ben pedig meghaladta az egymilliárd forintot.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik