Belföld

Riasztást adtak ki az ónos eső miatt

Az északkeleti területeken megjelent az elsőfokú riasztás a a veszélyes jégpáncél miatt, ugyanitt négy megyében van citromsárga figyelmeztetés.

Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében elsőfokú, citromsárga figyelmeztetés van érvényben.

A nyugati megyék kivételével eleinte sokfelé várható vegyes halmazállapotú csapadék (eső, havas eső, hó, kezdetben esetleg néhol átmeneti ónos eső sem kizárt), amely napközben előbb a Dunától keletre eső tájakra, majd délután már a Tiszántúlra szorul vissza, és egyre inkább hó formájában hull (a keleti, északkeleti határvidéken estig, késő estig is kitarthat a havazás). Számottevő (> 2-3 cm) megmaradó hóréteg kialakulása péntek estig inkább csak az Északi-középhegység tágabb térségében (kb. 5-15 cm) és az Alföld északkeleti területén (kb. 3-8 cm) valószínű. A lehullott/lehulló hó napközben az alacsonyabban fekvő részeken olvadni fog, sőt több helyen teljesen elolvadhat – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzéséből.

Pénteken eleinte túlnyomóan borult lesz az ég. A megélénkülő északnyugati szelet főleg a Dunántúl északi részein kísérik erős lökések. A legmagasabb hőmérséklet 0 és +6 fok között alakul. Késő estére -4, + 1 fok közé hűl le a levegő.

Szombaton eleinte gyengén vagy változóan felhős idő várható többórás napsütéssel, majd délkeleten felől megnövekszik, megvastagszik a felhőzet. Az ország legnagyobb részén nem valószínű csapadék, csak néhol lehet hózápor. Az északi szél megélénkül, többfelé meg is erősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet nagyobbrészt 0 és -6 fok között várható, de északon-északkeleten ennél hidegebb lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet -1 és +4 fok között alakul.

Vasárnap nagyobbrészt erősen felhős idő várható, de északnyugaton szakadozottabb lesz a felhőzet. Elvétve – elsősorban délkeleten – kisebb havazás, hózápor előfordulhat. Az északi szél nagy területen viharossá fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -3 és -10, a legmagasabb nappali hőmérséklet +1 és -5 fok között alakul.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik