Belföld

Orbán földbe döngölte Tarlóst

Főpolgármester úr, számomra a főváros nem finanszírozási, hanem „irodalmi kérdés" – közölte Orbán Viktor kormányfő Tarlós Istvánnal.

Orbán Viktor nem ad többlettámogatást Tarlós Istvánnak a budapesti és elővárosi tömegközlekedés finanszírozására, amit a Népszabadság forrásai szerint igen nyersen tudatott a miniszterelnök a főpolgármesterrel. A találkozó nagy részén ráadásul Tarlós István nem négyszemközt tárgyalt a miniszterelnökkel, ott volt ugyanis Rogán Antal, a miniszterelnök kabinetfőnöke és Kocsis Máté is.

A kormányfő elmondta, hogy szíve szerint az EU-s pénzek nulla százalékát engedné át Budapestnek, a kabinet tagjai pedig a fővárosi megszorításokon ötletelnek.

Főpolgármester úr, számomra a főváros nem finanszírozási, hanem „irodalmi kérdés” – közölte Orbán Viktor kormányfő Tarlós Istvánnal, a karácsony előtti megbeszélésük első percében.

A Népszabadság úgy tudja, Tarlós István eleve sértetten érkezett a miniszterelnök parlamenti dolgozószobájába, miután szentpétervári látogatása alatt az Országgyűlés egy törvénymódosítással eldöntötte, a főváros a kerületek rovására másfél százalékponttal nagyobb részt, 52,5 százalékot kap a iparűzési adóból, de a több mint 100 milliárdos éves tételt a tömegközlekedés finanszírozásásra kell fordítania. Ezt Tarlós úgy értékelte, hogy „kést szúrtak a hátába”.

Kormányzati források szerint a főpolgármesternek a találkozón szembesülnie kellett azzal, hogy Orbán nem enged a zsarolásnak.

A kormány jelentős változtatást akar a budapesti tömegközlekedés finanszírozásában.

Tarlóstól átfogó koncepciót várnak, és rajta követelik a BKV racionalizálását, amelynek keretében jegyárakat is lehet részlegesen emelni. Szerintük járatokat is lehet ritkítani (akár tíz százalékkal is), és a 4-es metró vonalával párhuzamos buszközlekedést is érdemes megszüntetni.

A főpolgármester tudomására hozták azt is: azokat a területeket, melyeket nem akar tovább a főváros finanszírozni, az állam átveszi, így a kormány akár a BKV átvételére is készen áll.

A lap egy forrása szerint a kormány a dugódíjat sem utasítja el, amely akár 6-7 milliárddal gazdagíthatná a fővárosi büdzsét. Emellett senki nem ijed meg Tarlós fenyegetésétől.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik