Belföld

Kemény hangon tiltakoznak egy budapesti elitgimnázium tanárai

Korábban beszámoltunk róla, hogy a miskolci Hermann Ottó Gimnázium kétségbeesett hangvételű nyílt levelet tett közzé. Ebben leírták, hogy veszélyben látják az egész oktatási rendszert. Most csatlakozott hozzájuk a XIV. kerület Teleki Blanka Gimnázium is.

Többek között valódi reformokat, a diákok és a tanárok óraszámának csökkentését követelik. Mint írják, a jelenlegi oktatáspolitika fizikailag-idegileg és anyagilag kizsigereli az oktatás-nevelés összes érintettjét.

Szabad tankönyvválasztást, a mindennapos testnevelés feltételeinek biztosítását és oktatás finanszírozásának európai átlaghoz való igazítását is szorgalmazzák.

Követeljük az iskolák gazdasági önállóságának és az intézményvezetők igazgatói jogköreinek visszaállítását, a KLIK megszüntetését!

Pénzügyi követeléseik is vannak:

Követeljük a tanárellenes, 40-60%-os fizetésemelésekről szóló, a közvéleményt félrevezető bejelentések leállítását. A több évtizede pályán lévő kollégák bére néhány ezer forinttal, vagy egyáltalán nem növekedett a pályamodell bevezetése óta.
Követeljük a túlmunka díjazásának visszaállítását!
Követeljük az oktatás teljes dolgozói körének a bérrendezését : a pedagógusok munkáját segítő iskolatitkároknak, rendszergazdáknak, az iskolák működését biztosító karbantartóknak, takarítóknak.

Végül pedig kifejezték szolidaritásukat az egészségügyi dolgozókkal.

A nyitóképen éppen érettségiznek a Teleki Blanka Gimnáziumban, MTI / Beliczay László

Ajánlott videó

Olvasói sztorik