Belföld

Egyre foghíjasabb Balog kerekasztala – még egy szakember távozott

ritók nóra (ritók nóra)
ritók nóra (ritók nóra)
Ezúttal L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány vezetője lépett ki az Antiszegregációs Kerekasztalból.

Nagy lépést tettem ma. Egy, azt hiszem három éves történet zárult le ezzel számomra. Levelet írtam, és kiléptem az Antiszegregációs Kerekasztalból

– írja az oktatási szakember a Facebook-oldalán. 

Nagy lépést tettem ma. Egy, azt hiszem három éves történet zárult le ezzel számomra. Levelet írtam, és kiléptem az…

Közzétette: L. Ritók Nóra – 2016. január 12.

A kerekasztalt 2013-ban hozta létre Balog Zoltán kormányzati és civil szereplőkkel. Deklarált célja az, hogy különböző oktatási helyzeteket megvizsgálva tegyen javaslatot a szegregáció felszámolására.

A jó szándékúnak hangzó kezdeményezés azonban a gyakorlatban nemigen működött, ugyanis a civil szereplők véleményét lesöpörték az asztalról. Legalábbis erre utal, hogy a kerekasztaltól több civil képviselő távozott már, így Heindl Péter és Mohácsi Erzsébet – írja a hvg.hu. A hírportál úgy tudja, egy időre otthagyta a testületet Berki Judit, a bátonyterenyei tanoda vezetője, Hofher József jezsuita szerzetes, de ők később visszatértek. A tárca álláspontja ezekkel kapcsolatban mindig az volt, hogy a testület rendületlenül folytatja a munkáját.

L. Ritók Nóra leírja, hogy az utóbbi időben már nagyon rosszul érezte magát a pozitívumokat hangsúlyozó megbeszéléseken, miközben ő a terepen pont az ellenkezőjét tapasztalta.

Mindig ugyanazokban a körökben jártunk, ugyanazokat mondtuk, ugyanazokra nem kaptunk választ… újraértelmeztünk mindent, új kutatások, esettanulmányok szükségességégéről beszéltünk, figyelmen kívül hagyva a korábbi kutatásokat, elemzéseket, olyanokat, mint a Zöld könyv… ezeket be sem lehetett emeltetni a látókörbe

– írta.

Legjobban az zavarta, hogy a kormány legújabb tervezetében egy sor olyan kitétel is van, ami azt sugallja, hogy kidolgozott egy stratégiát azok ellen az intézkedések ellen, amit épp ez a kormány teremtett meg (pl.: 16 éves tankötelezettség).

Mint a hvg.hu-nak L. Ritók Nóra elmondta: minden terepen dolgozó látja, hogy a mai rendszer a szegénységben élő cigány szülők megvezethetőségére és ennek kihasználására építve ad teret a szegregációnak. Szerinte majdnem fölösleges egy antiszegregációs rendelet, amikor az egyházi iskolák a szabad iskolaválasztással párosulva megoldják ezt törvényesen, évről évre nagyobb számban szegregálva a földrajzilag hozzájuk legközelebb eső állami iskolákat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik