Belföld

Csak a donorsperma-programját állította le a Krio Intézet

A Krio Intézet változatlanul működik tovább, kizárólag donorsperma-programját állította le, még a múlt év nyarán, közölte az intézet az MTI-vel.

Az intézet a médiában megjelent téves állításokra reagáló közleményében azt írta: csak a donorspermaprogramjukat – amely az intézet résztevékenysége volt – állították le az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) által indított eljáráskor, és azt a jövőben sem kívánják újraindítani.

Kiemelték, az intézetben leadott sejt- és szövetmintákat továbbra is biztonságosan, a legmodernebb körülmények között, ügyfeleik megbízása szerint tárolják.

Január elején jelentek meg hírek arról, hogy bezár a legnagyobb magyar spermabank, miután az OTH tavaly nyáron vizsgálatot indított, majd feljelentést tett illegális szervkereskedelem miatt. Információk szerint a Krio Intézet azon “csúszott el”, hogy genetikailag hibás donorspermiumokat importált Dániából.

A hivatal álláspontja szerint Magyarországon tilos a hímivarsejtek importja, a Krio pedig kijátszotta a hatóságot. A nyomozást megszüntették, de a féléves eljárás alatt a Krio nem foglalkozhatott donorspermagyűjtéssel, és a meddőségi klinikák sem vehettek át külföldi hímivarsejtet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik