Belföld

Villámlást és jeget hozhat a zivatar

ballon villámlás (Array)
ballon villámlás (Array)
A 11 fokos maximumhőmérséklet mellett jöhet zápor, zivatar.

Kedden napközben is előfordulhat egy-egy olyan intenzívebb zápor, amihez dörgés-villámlás és jég/hódara társulhat, legnagyobb eséllyel talán a Dunántúlon és a Duna-Tisza közén – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzéséből.

Északnyugat felől felszakadozik a felhőzet, napközben felhős és naposabb területek és időszakok váltják majd egymást. Reggel már csak keleten és a Dél-Dunántúlon valószínű eső, majd napközben helyenként alakulhat ki zápor, esetleg egy-egy zivatar jégdarával. A délnyugati szél többfelé megélénkül, északkeleten erős széllökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 6 és 11 fok között valószínű. Késő estére 0 és +5 fok közé csökken a hőmérséklet.

Szerdán a nap nagyobb részében változóan felhős idő várható néhány órás napsütéssel, majd északnyugat felől átmenetileg megnövekszik a felhőzet. Kora reggel a szélvédett, délnyugati, nyugati megyékben köd is képződik. Csapadékra elsősorban az esti időszaktól számíthatunk több helyen: átmeneti eső, az Északi-középhegységben és az Észak-Alföldön havas eső, hó is hullhat. A Kőszeg-Békéscsaba vonaltól északkeletre gyakran megerősödik a nyugati, délnyugati szél, másutt mérsékeltebb légmozgásra számíthatunk. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -6 és +1, a legmagasabb nappali hőmérséklet 4 és 10 fok között alakul.

Csütörtökön reggel még csökken a felhőzet, és többfelé kisüt a nap, a vegyes halmazállapotú csapadék is mindenütt megszűnik. Késő délutántól nyugat felől fokozatosan beborul az ég, és estétől egyre több helyen várható havazás, a déli megyékben havas eső, eső. A nyugati, északnyugati szelet helyenként erős széllökések kísérik, majd a mediterrán ciklon közeledésével a szél délire, délkeletire fordul. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -5 és +1, a legmagasabb nappali hőmérséklet 3 és 7 fok között alakul.

Pénteken túlnyomóan borult idő várható, és a nap folyamán északkelet felé terjedő, kiadós csapadékra számíthatunk. A Kárpátokon túlról érkező hideg levegő hatására az északi megyékben hóra, a Dunántúl déli felében egyre inkább havazás váltja fel a kezdetben folyékony halmazállapotú csapadékot. Kezdetben a Dél-Alföld és a Tiszántúl nagy részén inkább eső várható, majd errefelé is egyre inkább hóra számíthatunk. Az Alföld és a Dunántúl középső részein átmeneti fagyott eső, ónos eső sem zárható ki. A szél fokozatosan északira, északkeletire fordul, és megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -4 és +1, a legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és +5 fok között alakul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik