Belföld

Kicsit csökkent az orvosi hiányszakmák száma

orvosi köpeny (Array)
orvosi köpeny (Array)

Tizenkilencről tizenegyre csökkent az orvosi hiányszakmák száma Magyarországon az Emberi Erőforrások Minisztériuma adatai szerint, írta hétfőn a Magyar Idők és a Magyar Hírlap.

A Magyar Idők cikke szerint az egész országban kevés a sebész, az érsebész, a pszichiáter, a gyermek- és ifjúsági pszichiáter, a füll-orr-gégész, az ortopédus-traumatológus, a sürgősségi szakorvos, a fertőző megbetegedésekkel foglalkozó infektológus, a transzfuziológus, a nefrológus, a patológus, a radiológus, az orvosi mikrobiológus, illetve az igazságügyi orvostani szakorvos. Budapesten kilenc orvosi hiányszakma van.

A szakminiszter tájékoztatója szerint Nógrád megyében valamennyi alap szakorvosi képesítés hiányszakmának minősül és ugyanez a helyzet a hatvani, a bajai, a szentesi, a kisvárdai, az ajkai, az egri, az orosházi, a dunaújvárosi, a ceglédi és a zalaegerszegi kórházban is.

Felidézték, hogy a kormány döntése nyomán hatodik éve 50 százalékos “hiányszakma-pótlékra” jogosultak azok a szakorvos-jelöltek, akik a hiányszakmák valamelyikében helyezkednek el.

A Magyar Hírlap a hiányszakmák ismertetése mellett arról is beszámolt, hogy nyilvánosságra hozta az Egészségügyi Nyilvántartásai és Képzési Központ a betölthető rezidensi keretszámokat. E szerint az összes, 1124 helyből a Debreceni Egyetem régiójában 275, a Pécsi Tudományegyetem területén 233, a Semmelweis Egyetem régiójában 379, a Szegedi Tudományegyetemnél pedig 237 szabad helyet hirdettek meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik