Belföld

Jól járt a saját maga által javasolt törvényekkel a fideszes politikus

Győrffy Balázs annak az Agrárkamarának az elnöke, amely kezdeményezte a földeladásokat. Ő is bevásárolt.

Győrffy Balázs fideszes országgyűlési képviselő is földekhez jutott a decemberi árveréseken – ő annak az Agrárkamarának az elnöke, melynek kérésére hozzáfogott a kormány az állami földek értékesítéséhez.

Győrffy több mint 15 hektárnyi földet vett Veszprém megyében 22 millióért, és az apja, Győrffy Sándor is megszerzett egy háromhektáros táblát – írja a Blikk. A földárverések megkezdése után is adott be törvénymódosító javaslatot, amely lehetővé teszi, hogy tulajdonosváltás esetén az új földbirtokos jogosult legyen a bérleti díj felemelésére.

A képviselő ezzel is jól járhat, mert két olyan területre licitált, ahol a bérlő aranykoronánként 580 forintos bérleti díjat fizet. A javaslatot december közepén fogadta el a parlament, Győrffy pont aznap jutott földhöz az árverésen. Az új szabályozás szerint öt-hatszorosára is felemelheti a bérleti díjat, ami évi egymilliós pluszjövedelmet hozhat számára. A politikus szerint az volt a törvénymódosítás célja, hogy igazságos legyen a földhaszonbérleti rendszer.

Farkas Sándor fideszes képviselő felesége, Farkasné Márton Katalin 49 millió forintért 46 hektárnyi birtokot vásárolt Csongrád megyében, L. Simon László felesége 278 hektárnyi földet vett 281 millióért a Velencei-tónál, Lázár János miniszter pedig 8,2 millió forintért négy hektárt vett meg Hódmezővásárhelyen – emlékeztet a lap. Mészáros Lőrinc családja 1400 hektárt vásárolt fel Fejérben, közel kétmilliárd forintért.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik