Belföld

Lezárt utak és árokba borult autók az ónos eső miatt Pest megyében

Csúszós, jeges utak fogadták szombat reggel az autósokat a fővárosban és Pest megyében közlekedő autósokat. A rendőrség közlése szerint a Nagytarcsa és Isaszeg közötti 3102-es számú úton több autó is árokba csúszott vagy elakadt, ezért az utat a műszaki mentések idejére lezárták.

A rendőrség a honlapján azt írta, hogy Pest megye több útján ónos eső miatt lassú a haladás: az útburkolatra fagyott csapadék – főleg a megye északi részén – nehezíti a közlekedést. A főbb útvonalak sózása folyamatos, azonban az alacsony hőmérséklet miatt a csapadék több útszakaszon visszafagy – tették hozzá.

A BKK Facebook-oldalán megjelent információk szerint Budapesten főként a magasabban fekvő területeken és a külső kerületekben számíthatnak csúszós útszakaszokra az emberek. Kora reggel még több buszjárat is módosított útvonalon közlekedett a jeges utak miatt, de 9 órára ismét az eredeti útvonalon haladhattak.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az ország észak-keleti részére első- és másodfokú riasztást adott ki az ónos eső miatt.

ónos riasztás

Az OMSZ közlése szerint reggel és délelőtt még hozzávetőlegesen a Vác-Budapest-Szolnok-Debrecen vonaltól északra síkvidéken is ónos eső, fagyott eső várható, majd olvadni fog.

Ugyanakkor a Dunántúli-középhegység keleti részeinek, valamint az északi országrész hegyvidéki területeinek kb. 250 és 600 méteres magasság közé eső részein egészen estig ónos esőre van kilátás. Errefelé vastagabb jégréteg is kialakulhat.

A rendőrség fokozott óvatosságra intette az autósokat, és az alábbi tanácsokat adták:

A csúszós utakon a féktávolság a többszörösére nőhet és a gépjárművek kormányozhatósága jelentősen csökken. A télies útviszonyok egészen más közlekedési magatartást igényelnek a járművezetők részéről. Lehetőség szerint kerüljék a hirtelen kormánymozdulatot és az erős fékezést, valamint tartsanak a megszokottnál nagyobb követési távolságot! Nagyobb követési távolságot tartva, lassabban haladva kisebb a balesetek bekövetkezésének kockázata és a rossz manőverezés esetén kialakuló hibák is könnyebben korrigálhatóak.Vigyázzanak az úttest mellett, vagy az úttest szélén haladó gyalogosokra, kerékpárosokra! A balesetek megelőzése érdekében kérjük a járművezetőket, hogy elindulás előtt tisztítsák meg az autójukat a hótól, jégtől, párától, hogy a kilátás minden irányban biztosított legyen. Lehetőség szerint teletankolt, a megváltozott időjárási körülményeknek megfelelően felkészített járművel induljanak útnak!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik