Belföld

„Büszkék vagyunk arra, hogy mi nem csak történelem órán tanulunk arról, hogy mi a demokrácia és a szólásszabadság”

„Az egész oktatási rendszert látjuk most már veszélyben! Kaotikussá vált minden! Bizonytalanság, elkeseredettség, sokszor apátia uralkodik a tanári szobákban. S az, hogy vannak még jól működő iskolák, jól megtartott órák, versenyeredmények („természetesen” nevezési díjakra és útiköltségre elkülönített keret nélkül), sikeres érettségik és felvételik, kizárólag a tanárok lelkiismeretességének köszönhető – merthogy nem a környezeti hatásoknak és az oktatáspolitika tevékenységének, az biztos!”

Többek között ez állt abban a nyílt levélben, amit a miskolci Herman Ottó Gimnázium tanárai és vezetői a megyei hírportál szerkesztőségébe juttattak el, miután a valódi címzettektől, a magyar oktatás irányítóitól hiába vártak választ.

Reagáltak viszont egykori és jelenlegi diákjaik, akiknek üzenete az iskola Facebook-oldalán jelent meg:

Tisztelt Tanáraink!

Amikor valaki közülünk, diákok közül kiemelkedően teljesít, dicséretet kap, érzi, hogy a tanárai büszkék rá és támogatják. Arra azonban nem sokszor kerül sor, hogy mi dicsérjük meg a tanárainkat! A tantestület nyílt levele gyorsan terjed a közösségi oldalakon, így legtöbbünknek volt szerencséje elolvasni, és rengeteg Hermanos és volt-Hermanos osztotta meg a cikkeket, amik a témával foglalkoznak.
Büszkék vagyunk.

Büszkék vagyunk arra, hogy mi nem csak történelem órán (sic!) tanulunk arról, hogy mi a demokrácia és a szólásszabadság, hanem a tanáraink példáján át is. Büszkék vagyunk arra, hogy a levélben írt nehézségek ellenére az oktatás a Hermanban színvonalas, és a diákokért van.

Büszkék vagyunk arra, hogy olyan tanáraink vannak, akik kiállnak a közösség érdekeiért, és nem félnek felszólalni. A gimnazistakorú diákokat már érdekli a világ, értjük és érezzük, ha változik. Nem szeretnénk politizálni, de szeretnénk reagálni levelük utolsó sorára.

Azt írták, „Vegyék ezt segélykiáltásnak, kérjük a felettes szervek és a társadalom támogatását, segítségét!”. Bár fiatalok vagyunk, de a társadalom részének érezzük magunkat, és szeretnénk, ha éreznék a támogatásukat.

Köszönjük, hogy Önöktől tanulhatunk!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik