Belföld

Matolcsy feleségével harcol a balatonkenesei polgármester

Majdnem egymilliárdért vettek üdülőt a jegybank alapítványai, de kérdéses, hogy melyik településhez tartozik a terület.

Egymásnak feszült a fideszes vezetésű Balatonkenese és a településtől elszakadt Balatonakarattya, melynek polgármestere Matolcsy Gyöngyi, a Magyar Nemzeti Bank elnökének felesége. A jegybank alapítványai ugyanis 890 millióért megvették a hathektáros MÁV-üdülőt, ami a kenesei önkormányzat szerint hozzájuk tartozik, de az akarattyaiak is magukénak akarják.

Tömör István, Balatonkenese polgármestere a Népszabadságnak felidézte: Balatonakarattya 2014 őszén vált el tőlük, épp akkor, amikor ott Matolcsy Gyöngyit polgármesternek választották. A két település mostanáig sem jutott dűlőre a vagyonmegosztásban, a keneseiek elfogadhatatlannak és jogszerűtlennek tartják, hogy Akarattya „önhatalmúlag kijelölte a két település közötti határvonalat”.

Balatonkenese azt szeretné, hogy az állami honvédüdülő, az előtte lévő szabadstrand, és az ezek mellett lévő MÁV-üdülő is hozzájuk tartozzon, de ebből Akarattya sem enged. Tömör István azt mondta: számukra azért fontos, hogy megtartsák a létesítményeket, mert a honvédüdülő évente tízmillió forintnyi adót fizet és a jegybanki alapítványok fejlesztése is bevételt generálhat, emellett a volt MÁV-üdülő és a Balaton közötti 20-25 méter széles sáv a kenesei önkormányzat tulajdona.

A balatonkenesei polgármester elismerte: kényes helyzetről van szó. Szerinte balgaság lenne azt gondolni, hogy az ügyben nincs szerepe az akarattyai polgármester családi hátterének. „Én viszont nem a jegybank elnökének feleségével tárgyalok, hanem Balatonakarattya polgármesterével, és Kenese lakóinak érdekeit kell szem előtt tartanom” – szögezte le Tömör István.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik