Belföld

Lázár: Ott még nem tartunk, hogy a kérdező megszabja a válaszadónak, mit válaszolhat

Vadai Ágnes kérdezte.

„Így valósul meg a bürokráciacsökkentés?” Másodszor kérdezte erről a DK képviselője Lázár Jánost, aki még érdemi válasza előtt megjegyezte,

hogy ott még nem tartunk, hogy a kérdező meg is szabja a válaszadónak, hogy mit válaszolhat.

Vadai Ágnes előzőleg kérdésében külön kérte, hogy mivel újabb kérdései elsősorban az új közbeszerzési szabályokhoz kapcsolódnak, „nem érintik a 2002 – 2010. év közötti kormányokat, azok megemlítését” a miniszter mellőzze válaszában.

Lázár azért „elmúltnyolcévezett egyet. A Miniszterelnökséget vezető miniszter jelezte: megérti a baloldali képviselők év végi feszült hangulatát, amit ő azzal magyarázott, hogy az uniós költségvetési ciklus zárásához közeledve egyértelmű lett, a szocialista fejlesztési politikai totális zsákutca volt.

Míg az Önök kormányzása idején heti 9 milliárd forintot sikerült kihelyezni, az elmúlt egy évben a jelenlegi Kormány heti 38 milliárd forintot fizetett ki. Csalódottságuk és frusztráltságuk teljesen érthető.

Lázár miután ezen „tényeket” rögzítette, Vadai Ágnest arról tájékoztatta, hogy

Magyarországnak is kötelezettsége, hogy az uniós források felhasználására transzparens, átlátható eljárás keretében kerüljön sor.

Szerinte ez az átláthatósági követelmény a legmegfelelőbben közbeszerzési eljárásokkal teljesíthető. A miniszter ezt követően többször idézi a közbeszerzésekről szóló törvényt, és jelzi, mennyire elégedett az uniós kifizetések körül dolgozó apparátussal, amely megfeszített munkát végzett azért, hogy

a 2007 és 2010 között folytatott kudarcos fejlesztési politika ne járjon forrásveszteséggel. A munkatársak bizonyították szakértelmüket, elhivatottságukat és rátermettségüket,

éppen ezért Lázárnak nincs oka kételkedni képességeikben. Egy másik Vadai Ágnesnek adott válaszában a miniszter azt írta, hogy szerinte minden rendben az idei fejlesztési programok meghirdetésével is. A magyar Vidékfejlesztési Program minden pályázati felhívása meg fog jelenni, bár némi csúszás lehet, mert egyes felhívások előkészítésekor több olyan szakmai kérdés vetődött fel, amelyek egyeztetése az érintett szakmai szervezetekkel hosszabb időt igényel a tervezettnél.

Lázár János jelezte, hogy „Az állattenyésztési ágazat fejlesztése – trágyatárolók építése” című felhíváshoz a 2016. január 11-i kezdő benyújtási időpontig a palyazat.gov.hu oldalon minden információ megtalálható lesz a megfelelő felkészüléshez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik