Belföld

Dombóvár pert indít a Klik ellen

A város szerint az állami fenntartó hagyja szétrohadni az iskolaépületeket, pedig az önkormányzat pénzt is ad az üzemeltetésre.

Bepereli a Kliket a dombóvári önkormányzat, mert szerintük az állami iskolafenntartó nem fordít elég pénzt a település intézményeinek karbantartására, így azok állaga gyorsan romlik.

A városban 2013-ban hét, önkormányzati tulajdonú tanintézményt vett át működtetésre a Klik. Ezekre az általános- és középiskolákra a város a korábbi évtizedben milliárdokat fordított, alapvetően uniós forrásból. Azóta viszont az állami fenntartó szinte semmit nem költött az iskolaépületek karbantartására, azok állaga sokat romlott.

Szabó Loránd polgármester a Népszabadságnak azt mondta: a város havonta csaknem 15 millió forintot utal az államnak iskolái karbantartására és üzemeltetésére. Ennek viszont legfeljebb a töredékét fordították az épületekre. Megtörtént, hogy egy ereszcsatorna tisztításának elmulasztása miatt beázott négy tanterem és egy igazgatói iroda – több mint egymillió forint volt a kár, miközben a tisztítás csak 70-80 ezer forintba került volna.

A polgármester szerint jelentős lehet az ingatlanok értékvesztése, ha az állam továbbra sem kíván áldozni a karbantartásra, ezért a város képviselőtestülete megszavazta, hogy bíróságon próbálják kikényszeríteni, hogy a Klik annyi pénzt fordítson az épületekre, hogy azok megőrizzék állapotukat és értéküket.

A lap nem tudta megkérdezni az iskolák vezetőit, mert a Klik országosan eltiltotta az igazgatókat attól, hogy nyilatkozzanak. Az állami fenntartó arra sem adott lehetőséget, hogy megnézzék a város jegyzékében szereplő épülethibákat. A dombóvári polgármester szerint országos jelenségről van szó, de a települések eddig nem mertek szembemenni a Klikkel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik