Belföld
DIGITAL IMAGE

Bezár a legnagyobb magyar spermabank

24.hu
24.hu

2016. 01. 08. 06:30

Komoly nehézségeket okozhat az import hímivarsejtek hiánya.

Beszünteti tevékenységét az ország legnagyobb spermabankja – tudta meg a Magyar Idők. Az Országos Tisztiorvosi Hivatal tavaly márciusban arról értesült, hogy Dániából genetikailag hibás donorspermiumok kerültek Magyarországra. Ekkor derült ki, hogy a Krio Intézet 2013 óta importálja a hímivarsejteket Dániából. A hivatal vizsgálatot indított, majd feljelentést tett illegális szervkereskedelem miatt.

Takács Zsuzsanna, a Krio Intézet megbízott főigazgatója elmondta: azért Dániából hoztak spermát, mert a magyarnál is szigorúbb ott az adományozók vizsgálata, és erről a tevékenységről a tisztiorvosi hivatalt is tájékoztatták. A hivatal álláspontja szerint azonban Magyarországon tilos a hímivarsejt-import, a Krio kijátszotta a hatóságot.

A nyomozást ugyan megszüntették, de az eljárás idején az intézet nem foglalkozhatott donorsperma-gyűjtéssel, és a meddőségi klinikák sem vehettek át külföldi hímivarsejteket. Emiatt csak korlátozottan tudtak mesterséges megtermékenyítést végezni, több meddő pár is az ombudsmanhoz fordult.  Néhány napja a Kaáli Intézet közleményben hívta fel a figyelmet arra, milyen komoly nehézségeket okoz a donorsperma hiánya.

A donorsperma szerepe az új CSOK-ban

Az egyik legismertebb meddőségi centrum a minap ezzel a címmel arra hívta fel a figyelmet, hogy miközben a kormány komoly erőfeszítéseket tesz, hogy minél több gyermek szülessen, a meddő párok felénél a férfi miatt nem születhet meg a gyermek. Ilyenkor sokszor csak a donorsperma segíthet.

Magyarországon csaknem 20 éve működött a rendszer problémamentesen, a rászoruló párok az ÁNTSz engedéllyel rendelkező spermabankoktól juthattak donorspermához.

Egy éve azonban az Országos Tisztiorvosi Hivatal (OTH) – a csaknem két évtizedes gyakorlatot felrúgva – “újraértelmezte” a változatlan jogszabályokat, megtiltotta a legnagyobb spermabanknak, hogy külföldről hozzon be donor ivarsejtet. A lombikbébi központokat is eltiltották attól, hogy átvegyenek külföldről származó donorspermát. Hazaihoz nem juthattak, mert a spermabank azt sem gyűjthetett. 2015 tavaszától így gyakorlatilag megszűnt a donor hímivarsejttel történő meddőségkezelés, aminek évente 250-300 gyerek köszönhette életét.

Az idén január 1-től hatályba lépő új jogszabályok nemcsak a CSOK-ot érintették, hanem megváltozott az egészségügyi törvény is. A törvény immár kifejezetten megengedi a spermabankoknak a spermagyűjtést.

A Kaáli Intézet szerint azonban kérdéses, mikor jutnak felhasználható donor ivarsejtekhez a rászoruló párok, hiszen a gyűjtéstől a felhasználásig a kötelező szűrővizsgálatok csaknem egy évig tartanak. A helyzetet nehezíti, hogy az OTH nemcsak közigazgatási határozatokban tette lehetetlenné a donorspermával történő kezeléseket, hanem büntetőfeljelentést is tett. Az ügyben érintett mintegy száz nőgyógyász (köztük tanszékvezető egyetemi tanárok és a Humán Reprodukciós Bizottság több tagja) a hivatal szerint bűncselekményt követett el azzal, hogy donorspermát használt fel.

Az orvosok is félnek

Az intézet közleményében idézte Kaáli Géza professzort, aki nem lát garanciát arra, hogy nem ismétlődik meg a korábbi eset, és az OTH az új törvényt nem értelmezi saját szája íze szerint, ahogy korábban is tette.

Az OTH főosztályvezető helyettese ugyanis – aki az OTH-t képviseli az Humán Reprodukciós Bizottságban, a miniszter tanácsadó testületében – több szakmai ellenőrzésen is hangoztatta, hogy nem ért egyet a meddőségi kezelések során a donorsperma felhasználásával, véleménye szerint a donorspermából származó gyermekek személyiség zavarban fognak szenvedni.

A jogszabályokkal ellentétes vélemény ismételt hangoztatása megfélemlíti az orvosokat, akik emiatt nem merik elvégezni a kezeléseket.

„A helyzet tehát az, hogy a Kormány újra és újra próbál olyan támogatási formákat találni, ami gyermekvállalásra ösztönzi a párokat. Ennek érdekében komoly anyagi áldozatokat is hoz az ország, a költségvetés. Azonban azok a párok, akik nagyon szeretnének gyermeket, de csak nehezen, orvosi segítséggel lehet nekik, sajnos megint hátrányba kerülnek.”

A Kaáli Intézetet percenként hívják a meddő párok, akik nagy örömmel vették, hogy a kabinet anyagilag is segítené őket abban, hogy három gyermeket szülhessenek. De sajnos lehet, hogy a kormányzati jó szándék ellenére a meddő párok jó része nemhogy gyerekhez nem jut, de még anyagilag is rosszul jár. Az intézet szerint az ő problémájuk megoldásához csak egy kis megértés, legfőképpen pedig az kellene, hogy “az OTH jogalkalmazó bürokratái ne a saját nézeteiket helyezzék a meddő betegek érdekei és a Kormány nagycsaládos nemzeti politikai stratégiája elé”.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Male doctor working on desk with laptop computer and paperwork on his desk. Medical concept by doctor on computer in office with stethoscope over hospital background.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.