Belföld

Hosszú Katinkától az orbáni “nemközpénz” milliárdokig

Az MSZP plafont vezetne be a társasági adóból (tao) befolyó sporttámogatási pénzeknél.

Bárány Balázs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja közölte, javasolják, hogy maximalizálják, évente mennyi pénz költhető el a tao-rendszeren keresztül a futballra, hogy

ne menjen a világ összes pénze a magyar focira.

Hosszú Katinka ügyére utalva azt mondta: az elmúlt napokban nyilvánvalóvá vált, hogy az úszás területén a felkészülés legalapvetőbb körülményei még a legjobb magyar sportolóknak sem adatnak meg mindig, miközben focira mindig van pénz. „Számolatlanul”, esztelenül ömlenek a tízmilliárdok a labdarúgásba a tao-finanszírozáson át – mondta Bárány Balázs. Az MSZP javasolja, hogy az úszás után is járjon adókedvezmény. 2012-ben a jelenlegi sportállamtitkár, Szabó Tünde, még úszószövetségi főtitkárként támogatta, hogy az úszás is kaphasson a tao-forintokból.

A szocialisták emellett átláthatóvá tennék a pénzek felhasználását, és a szocialisták szeretnék, hogy fillérre pontosan lehessen tudni, melyik sportági szakszövetségen keresztül mekkora összeg ment az egyesületeknek és azt mire költötték. Jó lenne, ha a Fidesz most már tényleg levenné “a mancsát” a magyar sportról és nem a saját hűbéreként kezelné – mondta. Előzőleg a legfrissebb Figyelő, illetve a Heti Válasz írt a támogatásról.

A debreceni Nagyerdei Stadion Fotó: MTI/Oláh Tibor
A debreceni Nagyerdei Stadion
Fotó: MTI/Oláh Tibor

Tao-milliárdok nyomában

A gazdasági hetilap szerint Seszták Miklós mellett Lázár János és a szintén fideszes Tessely Zoltán is több százmilliós tao-támogatást segíthetett összeszedni egy-egy labdarúgó egyesületnek még decemberben. A már megszokottak mellett vannak új nevek is a legtöbb dotációt begyűjtő futballszervezetek listáján. Így a Miniszterelnökséget vezető miniszter választási körzetében található Apátfalva, a Tessely Zoltán elnöki székfoglalója után 10 napon belül bő 200 milliót összekalapozó Bicske, vagy éppen a III. Kerületi Torna és Vívó Egylet, amelynek elnökségében ott ül Mikusi Róbert, a Market Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese.

A legnagyobb tao-donor valószínűleg a Duna Aszfalt-csoport volt – írta a Figyelő, amely szerint szinte biztosra vehető, hogy a Tiszakécske 558 millió forintja – amit az egyesületnek egy összegben sikerült begyűjtenie – teljes egészében tőlük érkezett, de támogatta a csoport az Apátfalvát is, és nem lenne meglepő, ha a Felcsút valamelyik 100 millió forint feletti dotációja is az egyik Duna Aszfalt-céghez lenne köthető.

A Felcsút egyébként egy hét alatt több mint 1,5 milliárd forintot gyűjtött össze, volt olyan nap, amikor az MLSZ bő 700 millió forintnyi támogatási igazolást adott ki az alapítványnak. Orbán Viktor kedvenc településén fejenként csaknem egymillió forint jutna minden lakosnak, ha ők kapnák azt a pénzt, amelyet a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványnak utalnak át. Ez több mint 1,7 milliárd forint – írja a Figyelő, amely szerint a Honvéd FC kivételével a legtöbb támogatást begyűjtő sportszervezetek mindegyike valamilyen kormányzati vagy kabinethez köthető céges kapcsolattal rendelkeznek.

A stiklik melegágya

A Heti Válasz szerint a tao eredményei közé sorolja, hogy 2011 nyara óta csaknem 200 milliárd érkezett a sportba, 300 sportingatlan épült az országban és 500 újult meg, az igazolt versenyzők száma pedig az öt sportágban (labdarúgás, kézilabda, kosárlabda, vízilabda, jégkorong) 260 ezerről 350 ezerre nőtt. Ugyanakkor gondot jelent, hogy a rendszer a lehetőségek tárházát kínálja a visszaélésekre.

A hetilap példákat is hoz a módszerekre, és hivatkozik arra, hogy a rendszerben olyan közvetítők is működnek, akik megcsapolják a támogatásra szánt összegeket. A háttérben sokan számolnak be arról, hogy a közvetítő cégek 30-40 százalékot is elkérnek.

A sporttörvény tavalyi módosítása sem kedvez az átláthatóságnak, ráadásul a kormány szerint a támogatás nem is közpénz, ezért nem vonatkoznak rá a szigorúbb előírások. Orbán Viktor ezt lapunknak is nyilvánvaló tette, amikor riporterünk arról kérdezte, milyen érzés, hogy stadion épült kertje végében közpénzből.

Videónkból kiderül a válasz:

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik