Belföld

Bármennyire is csábító, életveszélyes a Balaton jege

Kérdéses, hogy a következő napokban megvastagodhat-e a jégtakaró.

A partról nézve összefüggőnek tűnő jégtakaró alakult ki a Balatonon csütörtök reggelre, de a legtöbb helyen mindössze 2-4 cm vastag, ráadásul hó takarja, így egyelőre életveszélyes rámenni – mondta a Balatoni Vízirendészeti Kapitányság vezetője.

Horváth László közölte: akkor lehet biztonságosan rámenni a jégre, ha már egyenletesen befagyott a víz és 12-15 cm vastag jégréteg alakult ki, de a meteorológiai előrejelzések alapján kérdéses, hog a következő hetekben van-e erre esély.

A vízi rendészet közölte: bár az önkormányzatoknak nem kötelességük a jégpályák kijelölése, azt kérik, ezt mégis tegyék meg, mert a szakszerűen kialakított, mentőeszközökkel ellátott jégpályákon sokkal jobban lehet szavatolni a korcsolyázók biztonságát. A pálya kijelölését sekély vizű strandok területén javasolják, mentőfelszerelésként pedig 20-25 méteres dobókötélre, 4-5 méteres nyelű csáklyára, ötméteres létrára, mentőgyűrűre vagy mentőpatkóra van szükség.

A vízi rendészek ellenőrzik a jégen tartózkodás szabályainak betartását, a szabályszegőket először csak figyelmeztetik, de ha ez nem vezet eredményre, bírságot szabnak ki vagy szabálysértési feljelentést tesznek.

Horváth Ákos meteorológus azt mondta: a következő napokban enyhülés várható, majd újabb lehűlés jön. A jég vékony, egyenetlen, rianásokkal teli, a vastag hótakaró alatt nehezen vastagszik, ezért életveszélyes. Ahol korcsolyapályát akarnak kialakítani, ott érdemes letakarítani a havat és locsolni a területet – tette hozzá. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik