Belföld

Tél végére kapnak tűzifát a rászorulók

Tuzifa(430x286)(2).jpg (tűzifa)
Tuzifa(430x286)(2).jpg (tűzifa)
A PM szerint a Belügyminisztérium hagyja megfagyni a szegényeket.

A Párbeszéd Magyarországért (PM) szerint sok fagyoskodó családhoz csak tél végére jut el a segítség, mivel a tűzifát február 15-éig kapják meg. A párt felháborítónak tartja, hogy a Fidesz szociális rendszerében a rászorulók nem jutnak tűzifához éppen akkor, amikor a legnagyobb szükségük lenne rá.

A kormány évek óta nem hajlandó átalakítani a szociális tűzifára vonatkozó szabályozást. A fa kevés, a rászorulók jelentős része kimarad a programból, valahol még rendes pályázat sincs, miközben az erdőkben tüzelőt gyűjtögetőkre börtönbüntetés is várhat – emlékeztet Szabó Tímea. A PM társelnöke cinikusnak tartja, hogy a BM a tél végére ígért fát a rászorulóknak.

A képviselő szerint a szabályozást azonnal át kell alakítani, hogy minden rászoruló elég tűzifát kapjon télen. Ehhez bővítené a forrásokat. Gondoskodni kell arról is, hogy időben eljusson mindenkihez a támogatás, még az igazán hideg idő beállta előtt. Ez csak emberség és odafigyelés kérdése: Karácsony Gergely, Zugló PM-s polgármestere már decemberben kiosztatta a jogosultak számára a tüzelőt – tudatta.

A Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára előzőleg az állami hírtévében mondta, hogy február 15-éig kell megkapniuk az ingyen tüzelőt a rászorulóknak. A szociális tüzelőanyag-támogatást tavaly megkapták az érintett önkormányzatok, a tüzelő kiszállítása folyamatban van.

A program 2011-ben indult, most 3 milliárd forint volt a támogatások összege. Támogatásra az ötezer lakosúnál kisebb települések pályázhattak. Pogácsás Tibor a Kossuth Rádió reggeli műsorában is beszélt. Ott azt mondta, hogy 2185 település pályázott, valamennyi kapott támogatást, és az ingyenes tüzelő nagyjából egy-másfél hónapra elég. Tavaly 182 ezer család jutott így tüzelőhöz.

 

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik