Belföld

Tarlós lepasszolhatja a HÉV-et az államnak

Kétmilliárdot spórolhatnának az intézkedéssel, de sok fejlesztést akadályozna.

A főpolgármester megbízta a BKK vezérigazgatóját, hogy tervezze meg, hogyan adják át az államnak a HÉV működtetését, és ezzel együtt a tulajdonjogát – tudta meg a VS. A főpolgármesteri hivatal a portál megkeresésére annyit közölt, hogy Tarlós István a január 8-i sajtótájékoztatón ad tájékoztatást az aktuális témákról.

A megkérdezett közlekedési szakértők legalább egy-másfél évre becsülték azt az időt, amíg az állam kezdheti meg a HÉV-vonalak üzemeltetését. Az elővárosi közlekedés finanszírozása egyébként évi 16-18 milliárd forintba kerül a fővárosnak, amiből négymilliárdot állnak az utasok. A városvezetés a maradék 12 milliárdot a kormánytól várná, de az nemhogy pluszpénzt nem ad, hanem még csökkentette is a BKV normatív támogatását. A HÉV leválasztásával 2-2,5 milliárd forint spórolható meg a VS-nek nyilatkozó szakértő szerint.

Az intézkedés egyébként a spórolás mellett bonyodalmakkal is járna, a HÉV-vonalaknak ugyanis a városon belüli közlekedésben is szerepük van, ráadásul a tulajdonosváltás akadályozná a gödöllői HÉV összekapcsolását a 2-es metróval, valamint azt, hogy a belváros alatt 5-ös metróként összekapcsolják a szentendrei és ráckevei HÉV-et.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik