Belföld

Simicska Strasbourgig is elmenne az oszlopaiért

A kegyvesztett vállalkozót ki akarja paterolni a főváros, de ő harcba megy Magyar Györggyel az oldalán.

Magyarország mellett a washingtoni választott bírósághoz és a luxemburgi bírósághoz fordul a Mahir Cityposter amiatt, hogy a főváros le akarja bontani a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó cég által üzemeltetett hirdetőoszlopokat. Strasbourgig is elmennek – mondta Magyar György ügyvéd a Magyar Nemzetnek.

A Fővárosi Közgyűlés Dr. Kocsis Máté tanácsnok kezdeményezésére szeptember végén döntött arról, hogy a 25 évre megkötött szerződést idő előtt, október 31-én felbontják. A döntés miatt a Mahir bírósághoz fordult, ennek ellenére a főváros a hétvégén nekilátott a hirdetőoszlopok lebontásának. A cég szerint ez törvénytelen volt, így újraépítették az oszlopokat és ideiglenes intézkedést kértek a bíróságtól, hogy a per kezdetéig ne bonthassák el újra.

Magyar György ügyvéd azt mondta: hétfőn reggel beadták a keresetet, melyben azt kérik, hogy a Fővárosi Törvényszék 600 millió forint letéti biztosíték megfizetése mellett tiltsa el a károkozástól a Fővárosi Önkormányzatot. Hozzátette: a tényleges kár ennél több, jóval egymilliárd forint feletti összeg lesz. Birtokháborítási pereket indítanak és nemzetközi fórumokhoz is fordulnak, a cégnek ugyanis felerészt német tulajdonosa van, aki a washingtoni választott bíróságon és az Európai Unió bíróságán is érvényesíteni akarja jogait. Ha a magyar jogi lehetőségeket kimerítik, a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulnak – jelentette ki.

Azt is elmondta, hogy az Andrássy úton műemléki oszlopok vannak a Mahir kezelésében, ha azok bontását is elkezdenék, abból „hatalmas botrány lenne és a károkozás mértéke jelentősen emelkedne”. Ennek megakadályozására levélben fordultak a műemléki hatóságként is működő Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központhoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik