Belföld

Havazás – Elindult a balesethullám, nyeklik a közlekedés

hokotrok(430x286)(2).jpg (havazás, hókotró, hóesés, )
hokotrok(430x286)(2).jpg (havazás, hókotró, hóesés, )

Egyre több baleset történik a hazai utakon a havazással szinkronban: eddig felborult járművekről, elakadt kamionokról, dugókról és döcögős haladásról érkeztek hírek. Kezdődik.

Balesetek, sérültek

Baleset történt az M1-es autópálya Győr felé vezető oldalán a 46. és 49. kilométerszelvények között, valamint a Budapest felé vezető oldalon a 39. kilométerszelvényben hétfő délután. Előbbi helyszínen szalagkorlátnak ütközött egy jármű, a főváros felé pedig fejtetőre állt egy. A helyszínelés és a műszaki mentés ideje alatt lassabb haladásra kellett számítani. A forgalmi akadály azóta megszűnt. Egyik balesetnek sincs sérültje, ám a rendőrség óvatosságra inti a sofőröket.

Zalában is egyre több a baleset, járművek borultak fel. Egy felborult autó miatt Szentgyörgyvár közelében lezárták a 76-os utat, egy ugyancsak felborult teherautó miatt pedig Keszthelynél csak félpályán haladhat a forgalom. Többen megsérültek.

A Veszprém megyei  Bakonyszentkirálynál, a 82-es főúton három kamion akadt el. A helyi önkéntes tűzoltók drótkötél segítségével már megkezdték az egyik kamion kihúzását.A jelentős forgalmi akadály miatt Zirc és Bakonyszentkirály között lelassult a forgalom, az elakadt kamionokat kikerülve legyenek óvatosak.

Havazás Veszprém megyében
Veszprém megyében (Fotó: MTI)

Az M7-es autópálya főváros felé vezető oldalán, Pest megyében, Tárnok és Érd között két kocsi ütközött össze. Az érdi hivatásos tűzoltók egy sérültet feszítővágó segítségével szabadítottak ki, majd átadták a mentőknek, akik kórházba szállították. A helyszínelés és műszaki mentés idején a pályán Budapest felé csak egy sávon lehet haladni.

Szintén Pest megyében, a  2-es számú főút 44-es kilométerénél, a Budapest felé vezető oldalon jelentős dugó alakult ki, miután a hóval nehezen boldogulnak a kamionok. Ugyanez a helyzet Pilisvörösvár és Piliscsaba között, több jármű is elakadt, emiatt feltorlódott a sor a főváros felé.

Albertirsánál, a 4-es főúton árokba borult egy kisteherautó. A járműben ketten utaztak, egyikük saját erejéből ki tudott szállni, a másik utast azonban a műszaki mentést végző ceglédi hivatásos tűzoltók szabadították ki.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében, a Karcagot Kunmadarassal összekötő úton, egy elágazásnál két kocsi ütközött össze, a balesetben három ember ember sérült meg, de egyikük sem súlyosan A műszaki mentést a karcagi tűzoltók végzik, a munkálatok idejére lezárták az utat.

A rendőrség Vasban, Hevesben, és Tolnában is óvatosságra int a csúszós utak miatt.

Havazás a Mecsekben
Baranya sem úszta meg (Fotó: MTI)

 

Hét és fél tonna felett állj

A havazás miatt a horvátok lezárták a határt a 7,5 tonnánál nehezebb járművek előtt, a kocsik azonban átkelhetnek.

Felsikoltott a fővárosi tömegközlekedés

A fővárosban folyamatosan esik a hó, mindenhol lelassult a közúti forgalom, a BKK járatai is megnövekedett menetidővel közlekednek – olvasható a társaság tájékoztatásában. Fennakadásokra kell számítani 2-es, a 3-as, a 4-es és a 6-os, a 14-es, a 28-as, a 37-es, a 47-es, a 49-es, a 60-as, valamint a 62-es villamos vonalán. “Csupán” ennyi a gond egyelőre.

Havazás a fõvárosban
Azért nincs mindenki kétségbeesve Budapesten ( Fotó: MTI)

Készültség van, több mint 80 hókotrót izzítottak Budapesten

 Az FKF Nonprofit Zrt.-nél hétfő reggel hat órától életbe lépett a legmagasabb készültségi fokozat.  Első ütemben az 1200 kilométer hosszúságú főútvonal-hálózaton igyekeznek eltakarítani a havat. A Hidak, felüljárók, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre vezető út, a Budaörsi út (M1, M7), az M3-as, az M5-ös autópályák és a 2., 6., 10., és 11-es főközlekedési utak fővárosi bevezető szakaszai, autóbuszvonalak hegyvidéki szakaszai, autóbusz- és fő közlekedési útvonalak, kórházakhoz, a lakossági ellátást biztosító logisztikai bázisokhoz kapcsolódó utak – ez a fontossági sorrend.

 A munkát nehezíti a mínusz 9 fokos hideg. Az FKF azt kéri, aki teheti, ne induljon el autóval.

Az ORFK figyelmeztet

“A sűrű hóesés és az azzal együtt járó romló látási viszonyok fokozott figyelmet és óvatosságot követelnek meg a közlekedőktől. A rosszabb látási viszonyok miatt fontos a nagyobb követési távolság megtartása, ezzel együtt lassabban kell vezetni, így kisebb a baleset bekövetkeztének kockázata. Indulás előtt ügyeljenek a saját és gépjárművük jól láthatóságára, a futómű, az akkumulátor, a gumiabroncsok, a világítás, a fékrendszer és az ablaktörlők ellenőrzésére, a jégkaparó, a jégoldó spray és a fagyálló ablakmosó folyadék biztosítására. Mivel a közlekedők hosszabb menetidőre, lassabb haladási sebességre számíthatnak, ajánlott tele tankolt járművel útnak indulni, illetve takarót, melegebb ruhadarabot, meleg italt, élelmiszert, és ha szükséges gyógyszert magukkal vinni” – így szól az Országos Rendőr-főkapitányság tanácsa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik