Belföld

Szilveszterkor elszökhet a kutyánk – mit tehetünk?

A háziállatok szilveszteri védelme a gazdák felelőssége.

Szilveszterkor több háziállat is megijed a pirotechnikai eszközök fény- és hanghatásaitól, emiatt több állat elszökik otthonról, sokan az autók elé kerülnek – írja a Magyar Nemzet. Kozma Tamás, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság állat-egészségügyi szakszolgálatának szakmai vezetője a lapnak nyilatkozva azt mondta: a gazdáknak „személyes felelősségük megakadályozni a bajt”.

Akár annak árán is, hogy szilveszter éjszakáján maguk is otthon maradnak.

A Népszava felidézte, hogy 2013. január elsejétől kötelező minden 4 hónapnál idősebb kutyába mikrocsipet ültetni, és ezzel regisztrálni az országos adatbázisban. A lap felhívja a figyelmet, hogy a Vigyél Haza Alapítvány idén a főváros 25 pontján telepített – bárki számára könnyen elérhető – mikrocsip-leolvasót.

A kutyakereső emellett elérhető az interneten, okostelefonokra pedig külön alkalmazás is letölthető hozzá. A kezdeményezéshez több étterem és más intézmény is csatlakozott. A kutyakereső alkalmazás letöltésével lehetőség van az állat adatainak megadására, az elveszett gombra kattintva pedig értesíthetik az esetről a körzetben lévő valamennyi alkalmazáshasználót. Az ebangyal.hu oldalon pedig rákereshetnek az elveszett vagy már megtalált kedvencekre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik