Belföld

Csempészcigi az árnyékszéken, arannyal bélelt kocsi a NAV 2015-ös toplistáján

Szokatlan esetekből a Nemzeti Adó-és Vámhivatal embereinek is kijutott 2015-ben. Ezekből szemezgettünk egy ötös csokorra valót, benne négy pénzügyőrfogással, és a pénzügyi nyomozók egy nem mindennapi leleplezésével:

Arannyal bélelt kocsi

Autóban csempészárut találni nem új keletű, ám néha szokatlan portéka lapul az ülések alatt – ez esetben a gyári rekeszekben és az utasok poggyászaiban. Márciusban például egy „arannyal bélelt” ukrán rendszámú kocsi lépte át a határt Beregsuránynál. A pénzügyőrök 30, egyenként 100 gramm aranylapkát találtak, amelyek nem kevesebb, mint 26 millió forintot értek. Ezeket be kellett volna jelenteni a határon, de az utasok nem tették. Az ügyben eljárás indult költségvetési csalás miatt, és repült mellé a hétmilliós bírság is.

aranylapok
Fotó: NAV

Páncélos potyautasok

Ha nem autó, akkor busz. A pénzügyőrök egy Macedóniából érkező litván busz utasait ellenőrizték júliusban. A sofőr és az utasok is azt mondták, náluk sincs semmi, amit be kéne jelenteni. Persze volt, „kétszeresen” is. A NAV emberei – az egyik utas szerencsétlenségére – átvizsgálták a járművet. A pénzügyőrök nem mindennapi „potyautasokra” akadtak a jobb első ülés alatt: két görög teknős került elő pokrócokkal és törölközővel letakarva. Egy litván nő azt mondta, az állatok hozzá tartoznak. Természetkárosítás miatt indult eljárás ellene, a védett páncélosoktól pedig elbúcsúzhatott, a pénzügyőrök lefoglalták őket.

csempészett teknősökFotó: NAV

Kamugumik

Lehetséges, sokaknak fordult volna fel fenekestül az élete 2015-ben, ha forgalomba kerülnek azok a termékek, amelyekre a NAV emberei szeptemberben, egy budapesti – főként távol-keleti termékeket árusító – bevásárlóközpontban bukkantak. A raktárban körülbelül 7300 Durex óvszert találtak, pontosabban csak valami silány másolatot, amelyhez az eredeti gyártónak semmi köze. Hogy milyen körülmények között készültek, nem tudni, de már a csomagoláson lévő termékismertető is árulkodó volt „kézzel-lábbal” fordították magyarra, hemzsegett a nyelvtani hibáktól. Szakértőt rendeltek ki, aki megállapította: komoly egészségügyi kockázatot jelentett volna használóira. A lefoglalt kondomok értéke kétmillió forint, az ügyben büntető- és szabálysértési eljárás is indult.

hamis óvszer
Fotó: NAV

A keresztapa

„Keresztapaként” mozgatta a szálakat a nyíregyházi ügyvéd, akit augusztusban lepleztek le. A bűnszervezet, amelynek ő volt a vezetője maffiaszerű eszközökkel és módszerekkel próbálta blokkolni a bűnüldöző szervek munkáját. A „vállalkozás”, amelyet irányított, a busás haszonért szinte bármilyen illegális ügyletbe belevágott, legyen az cégtemető, prostituáltak futtatása, vagy éppen cigarettacsempészet, és nem rettent vissza attól sem, hogy büntetőeljárásokat, például hamis bizonyítékokkal, hamis tanúvallomásokkal és hamis okiratokkal torpedózzon meg. Az ügyvéd a 2000-es évek elejétől kezdve sok bűnözőt védett, így ismerte meg a „világukat”, pontosabban a bűncselekmények elkövetési módját, és azokat a módszereket, amelyekkel a büntetőeljárások sikere meghiúsítható. Majd kiépítette a maga szervezetét, amelynek zavartalan működésére is volt gondja: feljelentgette az eljáró nyomozókat, ügyészeket, vesztegetés látszatát keltette, illetve alaptalan elfogultsági bejelentésekkel próbálta elérni, hogy az eljárásokra más hatóságokat jelöljenek ki. Ezzel akarta elkerülni, hogy a szervezett jelleg, és az állandósult elkövetői kör feltűnjön a hatóságoknak.

Miután védőként megismerte, hogy a fiktív cégátruházások milyen haszonnal kecsegtetnek, elhatározta, hogy szervezetten tesz eleget a cégtulajdonosok ilyen igényeinek. Ehhez ukrán bukóembereket, és fiktív magyarországi székhelyet biztosított, mindezért pedig cégenként legalább ötszázezer-egymillió forintot kért. A strómanoknak ötvenezer forintot fizetett. Az üzletszerű szolgáltatás országszerte elhíresült, hiszen így menthették ki a cégek még meglévő vagyonát tulajdonosaik, meghiúsítva a hitelezői igények kielégítését. Sőt, ezzel a módszerrel azt a látszatot keltették, hogy a cégek vagyona mellett a számviteli iratok is az ukrán „ügyvezetőkhöz” kerültek. Így leplezhették az egyéb bűncselekményeket, és a bírsággal járó szabálytalanságokat is. Az adatok szerint negyvennyolc céget fantomizáltak. A nyomozók tizenöt embert hallgattak ki gyanúsítottként, köztük az ügyvédet és két segítőjét.

Csempészcigi kreatívan

Hét kérem, igen furfangos rejtekhelyet találtak októberben, egy fehérgyarmati házban, pedig ha valamit, a csempészcigi szállítását és álcázását illetően igen kreatív megoldások születtek már korábban is, találtak már cigarettát földben elásva, szénporban, baromfiudvarban elrejtve is. Ezúttal egymilliót érő füstölnivaló került elő, a kartonok zömét nem máshol, mint egy kerti vécében, vagyis az árnyékszéken dugdosták. Összesen 1129 dobozt foglaltak le, amelyek értéke 1,1 millió forint.

csempészcigi a vécében
Fotó: NAV

Ha kíváncsi, milyen ügyeskedésekről hullott le a lepel az adó- az áfa- és egyéb csalók frontján, olvassa el holnapi anyagunkat is!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik