Belföld

Még mindig zabálják Budapestet a külföldi turisták

Egész évben erős a kereslet Budapest iránt a külföldiek körében, csak októberben volt érezhető egy kis megtorpanás, írja a Magyar Nemzet szerdai számában Kovács István, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének főtitkárára hivatkozva.

A Magyar Turizmus Zrt. rekordévként értékeli a 2015-ös évet az idelátogató turisták szempontjából; az év első felében a világátlag több mint négyszeresével, 17,5 százalékkal nőtt a Magyarországra érkező külföldi turisták száma.

A zrt. szerint a Turisztikai Világszervezet jelentésében hasonló növekedést egyetlen közép-európai országban sem regisztráltak. Az év első tíz hónapjában a vendégszám nyolc, a vendégéjszakák száma hat százalékkal haladta meg a tavalyi értéket, Budapesten valamennyivel jobb ez az arány.

Kovács István, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének főtitkára a lapnak elmondta: a külföldi vendégek mintegy kétharmada a fővárosba érkezett az idén is. Nagyobb részük, közel 75-80 százalékuk szabadidős utazó, aki két-három éjszakára jön, városlátogatási céllal. A többiek üzleti megfontolásból utaznak, konferenciákon vesznek részt.

A vidéki hotelekbe inkább gyógyászati céllal utaznak a turisták. A legnépszerűbb üdülőhelyek idén is Hajdúszoboszló, Siófok, Balatonfüred és Hévíz voltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik