Belföld

A magyar-norvég kompromisszum vesztese az Ökotárs Alapítvány lehet

csepreghy nándor (Array)
csepreghy nándor (Array)

Újabb részlettel egészült ki a nagy norvég-magyar huzakodás története. Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a két kormány titkos alkut kötött,  aminek köszönhetően a 2014 tavaszán befagyasztott norvég támogatások ismét lehívhatók Magyarországon.

A 444.hu-nak Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség politikai államtitkára kiegészítette az eddigi értesüléseket, eszerint a norvég kormány beleegyezett, hogy a következő, 2014-2020-as pénzügyi ciklusban a magyar kormány vétójogot kapjon a civil pénzek elosztását felügyelő magyarországi szervezet kiválasztásakor.

A gyakorlatban Csepreghy szerint azt jelenti, hogy a feladatot eddig ellátó Okötárs Alapítvány vezette konzorcium biztosan kiesik a rendszerből, és utódja olyan szervezet lesz, amely a kormány számára is elfogadható. A 2014-2020-as pénzügyi ciklusról nincs egyelőre megállapodás a két ország között.

Miniszterelnökség: a jövőben idegen kormány nem tud pénzt osztani

A Miniszterelnökség keddi közleménye szerint a magyar kormány “sikeresnek ítéli meg azokat a tárgyalásokat, amelyeket Norvégiával az elmúlt hónapokban folytatott az úgynevezett Norvég Alapok további működéséről”. Mint írják, a megállapodás eredményeként egyrészt biztosított Magyarország teljes szuverenitása,

vagyis a jövőben idegen kormány, a magyar kormány együttműködése és ellenőrzése nélkül nem tud támogatást osztani hazánkban.

Közleményük szerint azt is elérték, hogy a következő támogatási ciklusban az Ökotárs Alapítvány

nem lesz részese a támogatások odaítélésének és kihelyezésének. Az Ökotárs működésével kapcsolatban megfogalmazott kormányzati kifogások miatt alakult ki a vita Norvégiával, és azok továbbra is érvényesek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik