Belföld

Csúsztatásokkal győzködik a döntéshozókat Magyarország amerikai lobbistái

A propagandaanyagokban nem esik szó a keleti nyitásról, sőt, az orosz befolyás ádáz ellenlábasaként mutatják be a magyar kormányt.

Csúsztatásokkal vannak tele azok a dokumentumok, melyeket a magyar kormány amerikai lobbistájának, Connie Macknek az alvállalkozója terjeszt a döntéshozók között – írja a Népszabadság. A Levick lobbicég havonta 5,5 millió forintnyi összeget kap a kormány érdekében végzett tevékenységéért. Az Egyesült Államokban a külföldi kliensnek dolgozó lobbisták kötelesek leadni propagandaanyagaikat az igazságügyi minisztériumban – a Népszabadság tőlük kérte ki a Levick anyagait. Három, összesen hétoldalnyi dokumentumot kaptak.

„Együttérzéssel és méltósággal”

Az egyik papír a menekültválsággal foglalkozik. A szöveg egyebek mellett tartalmazza, hogy Orbán Viktor erős támogatásáról biztosította a Nyugat az irányú törekvéseit, hogy megbüntesse Oroszországot az Ukrajnában tanúsított felelőtlen magatartása miatt. Azt is írják, hogy „több migráns próbál bejutni az EU területére Magyarországon keresztül, mint a görög vagy az olasz úton át”, noha azok a menedékkérők, akik hazánkon áthaladnak, Görögországon lépnek az EU területére.

A „Rendkívüli Humanitárius Válasz” című bekezdés azzal foglalkozik, hogy Magyarország „óriási együttérzéssel és méltósággal” kezelte az ide érkező menedékkérőket, azt is felsorolják, milyen szolgáltatásokat biztosítottak számukra, azt viszont kifelejtették, hogy a felsorolt szolgáltatások döntő részét az önkénteseknek köszönhetik, míg kormányzati részről a menekültellenességet szították.

Egyetlen újságíró sincs börtönben

A „Magyarország: Amerika kulcsfontosságú szövetségese, amely osztozik a nyugati értékekben” című dokumentum olyan országot jelenít meg, amely a „keleti nyitás” helyett elkötelezetten próbálja függetleníteni magát az orosz energiaforrásoktól, keményen lecsap a korrupcióra. Büszkék arra, hogy egyetlen újságíró sincs börtönben.

A harmadik dokumentum épp amiatt aggódik, hogy az energiafüggőséget kihasználva Oroszország egyre erősebb politikai  befolyást szerez Kelet-Európában. Némiképp furcsa, hogy a keleti nyitást szorgalmazó magyar kormány lobbistái ezzel érvelnek, ugyanakkor van benne ráció: a térséget nem túl jól ismerő republikánus képviselőket arról próbálják meggyőzni, hogy Magyarországot orosz befolyás fenyegeti, így hazánk mellé állhatnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik