Belföld

Csicskáztatás, uzsora: 36 ezer rabszolga vár felszabadításra Magyarországon

Csicska (csicska)
Csicska (csicska)

A modern kori rabszolgaságra kívánta felhívni az emberek figyelmét az Anthropolisz Egyesület, amely az ország négy pontján: Nyíregyházán, Miskolcon, Kecskeméten és Budapesten az Időtlen rabszolgaság? projekt részeként emelt szót többek között a prostitúció, csicskáztatás, uzsorázás és az emberkereskedelem ellen – derül ki a Szabolcs Online cikkéből. A rabszolgaság az az állapot, amelyben egy személyt a fogva tartója tulajdonnak tekint, ellenőrzés alatt tart jogait súlyosan korlátozva.

A globális probléma világszerte több mint 36 millió, hazánkban pedig csaknem 36 ezer embert érint. A megmozduláson önkéntesek és színészek alakították a rabszolgákat, rájuk lehetett licitálni.

Mihalkó Viktória, az egyesület munkatársa a portálnak elmondta: a hazai kutatások alapján főként prostitúcióban, adós, ház körüli, háztartási és szerződéses rabszolgaként élnek az áldozatok, köztük elsősorban nők és gyermekek, egynegyedük 18 évesnél fiatalabb.

A legveszélyeztetettebbek a nők, a gyermekek, a mélyszegélységben élők és egyes kisebbségek tagjai, de nem csak ezen csoportokból kerülhetnek ki a modern rabszolgaság áldozatai.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik