Március 15. - Kitüntetések - Kossuth-díj
Belföld

Milliós állami és önkormányzati megbízások Ákosnak

24.hu
24.hu

2015. 12. 18. 17:39

A popénekes védelmében „liberális hülyegyerekező” fideszes politikus is az üzlettársa.

Vulgáris hangvételű Facebook-bejegyzésekben ment neki Tiffán Zsolt fideszes országgyűlési képviselő az Ákos kijelentéseit kritizálóknak csütörtökön. Az Index azt írja: a politikus nemcsak elvbarátja a popénekesnek, hanem üzlettársa is. A 2000-es évek közepén sokáig együtt mozogtak a Fidesz holdudvarában, személyes fellépésükkel támogatták az akkor ellenzéki pártot, majd Tiffánból Orbán Viktor hathatós támogatásával befolyásos baranyai fideszes politikus lett.

2005-ben Tiffán és Ákos közösen nyitotta meg Budapesten az Andante Borpatika nevű étterem-borozót. A közös vállalkozás nem hozott üzleti sikert, az elmúlt négy évben az éttermet üzemeltető kft. folyamatosan milliós veszteséget termelt.

Ákos egy másik cége, a zeneiparban használt Fehér Sólyom Bt. viszont 2012 óta minden évben stabilan 90-100 milliós adózott eredményt tud felmutatni. Az üzleti sikerhez az is hozzájárul, hogy a popénekes komoly állami megrendeléseket és támogatásokat nyert el. 2013-ban az MTVA szerződött a Fehér Sólyommal a rádiócsatornák hangzó arculati elemeinek elkészítésére, de perelni kellett ahhoz, hogy kiderüljön: az állami média 22, egymással összefüggő elemből álló szignál készítésérért összesen 12 millió forintot fizetett ki Ákosnak.

A Nemzeti Kulturális Alap is adott idén 10 millió forintot a bt-nek arra, hogy a popénekes Karcolatok című műsorát bemutassák a Párizsi, Moszkvai és Római Magyar Intézetben. Vácon az önkormányzati tulajdonú kulturális szervezőcég fizetett ki tízmillió forintot egyetlen Ákos-fellépésért.

Magánvitába is beavatkozott a kormány Ákos mellett

Egy múlt vasárnapi tévéinterjúban Ákos kifejtette, hogy a nők dolga az, hogy valakihez tartozzanak és valakinek gyereket szüljenek, nem pedig az, hogy ugyanannyit keressenek, mint a férfiak. A popénekes koncertjeit támogató Magyar Telekom közölte: ezekkel a kijelentésekkel nem tud azonosulni, ezért felbontotta a támogatói szerződést.

Előbb Lázár János, majd a kormány több más tagja is kirohant a távközlési cég döntése ellen, noha két magánszereplő megállapodásáról van szó. Tevőlegesen is beavatkoztak az ügybe, közölték: a támogatás megvonását a véleménynyilvánítás szabadságának megsértéseként értékelik, és felbontották mobilinternet-szerződéseiket. Először még azt közölték, hogy minden szerződésüket felmondják a Telekommal, amire a tőzsde is reagált, később korrigáltak. Utólag kiderült, hogy a mobilinternet-szerződések az év végével egyébként is lejárnak, így komolyabb gyakorlati következménye nincs a keménykedésnek.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor and CDU party leader Angela Merkel (C) addresses supporters after exit poll results were broadcasted on public television at an election night event at the party's headquarters in Berlin during the general election on September 24, 2017.
Germany voted in a general election expected to hand Chancellor Angela Merkel a fourth term, while the hard-right Alternative for Germany (AfD) party is predicted to win its first seats in the national parliament. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.