Videó

Megúszta a börtönt Biszku Béla

Szétcincálta a vádat a bíróság: Biszku Béla két év börtönt kapott, három évre felfüggesztve. Novák Előd megpróbálta ellopni a show-t.

A bíróság nem vizsgálta, hogy  Biszku Béla belügyminiszterként milyen szerepet játszott az ’56 utáni megtorlásokban. Jelen eljárásnak az volt a tárgya, hogy eldöntse: az egykori kommunista vezetőnek volt-e valamilyen része 1956 decemberében a Nyugati téri és a salgótarjáni lövöldözésben. A vád alapja az volt, hogy Biszkunak felbujtóként szerepe volt abban, hogy a karhatalom halálos áldozatokat követelő sortüzet adott le békés tüntetőkre. A vád ezért korábban életfogytiglant kért.

A bíróság történész szakértőt vont be, és ennek alapján semmiféle bizonyítékot nem talált arra, hogy Biszku Bélának része lett volna a tűzparancs kiadásában. Sőt, a Nyugati térnél a szakértői vélemény szerint sortűz sem volt. Biszku Bélát ugyanakkor néhány vádpontban bűnösnek találták, a felfüggesztett mellett a perköltségek egytizedét, csaknem 500 ezer Ft-ot kell megfizetnie.

A (nem jogász végzettségű) jobbikos Novák Előd gyorsan kihasználta az alkalmat és politikai manifesztót mondott – szándékos időhúzással és szerecsenmosdatással vádolva mind az ügyészséget, mind a bíróságot.
Legfrissebb videók
Olvasói sztorik