Belföld

Újra bezárták a debreceni menekülttábort

Most hivatalosan is.

Zárva” feliratú táblát helyeztek el szerdán a debreceni menekülttábor kapuján, ezzel hivatalosan és jelképesen is bezárták a menekültek helyi befogadóállomását, amely húsz éven át működött a városban. Kósa Lajos, a Fidesz országgyűlési frakcióvezetője azt mondta, Debrecen volt polgármestere szerint a város az elmúlt években jól vizsgázott szolidaritásból és emberiességből, ugyanakkor a tábor bezárása jó megoldás, mert “ma a határokat kell megvédeni, nem táborokat építeni Európa-szerte”.

Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere köszönetet mondott a kormány következetes migrációs politikájáért, amely lehetővé tette a városban biztonsági kockázatot jelentő menekülttábor bezárását. (Néhány napja ezt már megtette, amikor – még nem hivatalosan – bezárt a tábor és az utolsó őrizetes is elhagyta azt. Akkor a városvezető köszönetet mondott a debreceniek több hónapon át tartó türelméért is.)

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára felidézte, hogy a debreceni menekülttáborban megnyitása óta 73 ezer ember fordult meg, előbb délszláv, majd többségükben afgán, iraki, szír és koszovói menekültek. Orbán Viktor miniszterelnök még májusi debreceni látogatásakor írt alá megállapodást a tábor bezárásáról. Az alapján fogadták el azt a kormányhatározat, amely alapján most bezárta kapuit a tábor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik