Átadták a Szolnok-Szajol vasútvonal korszerűsített szakaszát
Belföld

Sztrájkhangulat van a vasútnál

24.hu
24.hu

2015. 12. 16. 17:21

Ígérték, de elmarad a béremelés. A szakszervezet szerint a sztrájk több kárt okoz, mint amibe a fizetésemelés került volna.

Több kárt okozhat a vasútnak egy sztrájk, mint amennyibe a jövő évi fizetésemelés kerülne – erre figyelmeztetett a Vasutasok Szakszervezete. Az érdekképviselet úgy tudja: a MÁV nem tervez jövőre általános bérfejlesztést, noha szóban ezt ígérték. Emiatt sztrájkhangulat kezd kialakulni – írja a Népszabadság.

A VSZ szerint romló biztonsághoz, súlyos működési zavarokhoz fog vezetni, hogy a MÁV Csoport nem folytat olyan jövedelempolitikát, amellyel a cégnél lehetne tartani a dolgozókat, és végképp nincs remény arra, hogy új embereket nyerjenek meg a vasutas szakma számára. A vasutasok bére már alaposan le van maradva a nemzetgazdasági átlagtól – közölte a szakszervezet elnöke.

Az érdekképviseletek arra kaptak ígéretet, hogy a bérmegtakarítás terhére még idén kapnak a dolgozók pluszpénzt, fél százalékkal emelik az önkéntes nyugdíjpénztári támogatást, és a bértömeg fél százalékából differenciáltan emelik az alapbért egyes munkakörökben. Meleg János elnök szerint a vasutasok türelme vészesen fogy, közel az idő, amikor a legtöbben úgy érzik majd, hogy már nincs mit veszíteniük, és ez országos sztrájkhullámot indíthat el.

Frissítés, december 17-én

Cikkünk megjelenése után levelet kaptunk a MÁV-tól, amiben azt írják, téves a cikkükben a következő érdekképviseleti megállapítás: „a MÁV nem tervez jövőre általános bérfejlesztést, noha szóban ezt ígérték.”

Ide vonatkozóan a közleményünkből kiemeljük: „A munkáltatói oldal a tárgyalások során végső ajánlataként a következőket terjesztette a szakszervezetek elé, amelyről a vasúttársaság a tulajdonos Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot is tájékoztatta: A nem vezetői munkakörökben az alapbér 50 százalékát kitevő egyszeri kifizetés 2015 decemberében. Emellett 2016. január 1-jétől az érdekképviseletekkel közösen meghatározott stratégiailag kiemelt munkakörökben dolgozó, a prémiumrendszer hatálya alá nem tartozó munkavállalók az alapbérük összegének 0,5 %-át kitevő differenciált béremelést kapnak a munkavállalók jövedelmi helyzetének javítása, a fluktuáció csökkentése, a munkaerő-állomány megtartása, egyes szakmákban a létszámhiány megszüntetése érdekében. Továbbá 2016. január 1-től a jelenlegi 2 százalékon felül az alapbér további 0,5 %-ának megfelelő mértékű nyugdíjpénztári tagdíj kiegészítést biztosít a vasútvállalat.”

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US President Donald Trump (C) makes his way to board Air Force One in Riyadh as he head with the First Lady to Israel on May 22, 2017. / AFP PHOTO / MANDEL NGAN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.