Belföld

Lendvai maffiafőnökként ír Orbánról

lendvai ildikó (Array)
lendvai ildikó (Array)

“A Keresztapa és ellenzéke”. Ezzel a címmel írt Lendvai Ildikó a Népszabadságban arról, mennyire tehetetlen az ellenzék azzal, hogy találóan leírja az Orbán-rendszer természetét.

Pedig a megnevezés nem pusztán elméleti probléma. Amíg a rendszerkritikának nincs szuverén értelmezési és nyelvi kerete, alternatív nyelvhasználata, addig minden bírálat belesimul a rendszerbe, elfogadja annak fogalmait és ezzel a világlátását is. Nemcsak a nemzet él nyelvében, hanem a politika is.

Az MSZP egykori elnöke ezt követően – kvázi könyvajánlóként – ajánlja a „Magyar polip – A posztkommunista maffiaállam” most megjelent, legújabb tanulmánykötetét, mondván, az egy olyan értelmezési-nyelvi struktúrát épít, amely a gyakorlati politizálásra is alkalmas lehet. Lendvai Ildikó utal arra, hogy a „maffiaállam” terminusra az ellenzék annak ellenére a füle botját sem mozgatta, hogy jobbat, érzékletesebbet, mozgósítóbbat nem talált helyette. Az érdektelenség okait találgatva a szocialista politikus arra a kínos következtetésre jut, hogy alternatív “politikai nyelve annak lehet, aki elszánta magát a rendszer teljes tagadására”.

Ám a „rendszeren belüli”, avagy „rendszeren kívüli” ellenzékiség dilemmája a gyakorlatban mindmáig meg- és feloldatlan.

Lendvai szerint a  „maffiaállam” köré épített fogalmi keret nagyon is alkalmas a közös rendszerkritikai nyelv megépítésére, mert drámaibb, elevenebb, tapinthatóbb fogalomkészlet kell. Az egyetlen lehetőség, ha az ellenzék a hamis „nemzetvallás” fogalmainak új jelentést ad, hiszen a

valódi maffiának is volt egyfajta etikai kódexe (még saját külön parancsolatai is), küldetéstudata, amely a „rend”, a „hűség”, a „család”, a „vérbosszú”, a férfias kötelességtudat morális kötőerejére támaszkodott, és feltehetőleg a maffiavezér önképéhez is hozzátartozott.

Az MSZP politikusa úgy érzi, mostanában a (hirdetett vagy megélt) küldetéstudat megalomán méreteket öltött, Orbán Viktor szerepe már nemcsak nemzetvezetői, hanem világtörténelmi.

Ő született helyretolni a felvilágosodás-liberalizmus-baloldal-ateizmus-mig­ráció-­iszlám csapássorozata ­által kizökkentett időt. Sajátos kombináció: a Keresztapa immár megváltóvá szeretne nőni.

Lendvai szerint ez azonban mit sem változtat azon, hogy az új szerep kiválóan alkalmas a régi érdekek szolgálatára is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik