Belföld

Ha a magyar miniszterelnök egy Sith lovag, azt várnánk el, hogy letartóztatják

A Star Wars hemzseg a politikától, a jedik hiúk és gőgösek. Tóth Csaba az ELTE-ÁJK Politikatudományi Intézeténél tanít, a Republikon Intézet stratégiai igazgatója. Vele beszélgettünk politológiáról és Star Warsról, így, a kettőről egyszerre.

Az első három részben, a ‘70-es, ‘80-as évek filmjeiben még látványosan kevesebb a politika. Majd az újakban egyre több és több. Mennyire indokolt ez a történet szempontjából?

Az újabb részek témája már megkövetelte a politikát, hisz ezekben a Birodalom kialakulásáról van szó. Onnantól, hogy ez a döntés megszületett, nagyon más fókusza nem lehet a történetnek, mint a politika. De az eredeti trilógiában is megfigyelhető ez, egy lázadást látunk a fennálló birodalmi rendszerrel szemben. Lehet, hogy Leia hercegnőre nem úgy gondolunk, mint egy politikusra, de valójában az. Egy szenátor. Ugyanígy politikusok a lázadás vezetői is.

Később pedig azt látjuk, hogy – és ez már rá is világít arra, hogy miért fontos az egésznek a politikai dimenziója – Palpatine császár nem egyszerűen egy Sith lovag, hanem egy politikus.

Aki főgonosz.

Igen, az eredeti trilógiában. Az új részekben pedig politikus. Egy diktátor. Az I.-III. rész egy politikai dráma, egy diktátor felemelkedése, ennek mindenféle politikai velejárójával együtt.

A régi Köztársaság berendezkedése, leginkább annak Szenátusa azonban tényleg egy olyan elem, aminek lehet valós alapja, történetesen az ENSZ. De a Star Warsban mégis csak innen emelkedik ki egy diktátor, ami semmiképp sem ENSZ-hasonlat. Szóval mennyiben ENSZ és mennyiben inkább egy olyan parlament, amelyik megszavazza a saját diktátorát?

De az ENSZ is megszavazhatná a saját diktátorát. Gondoljunk bele: ha mondjuk ma egy külső fenyegetés érné a Földet és az ENSZ tagállamai úgy döntenének, hogy a fenyegetés miatt Obamát vagy Putyint diktorrá szeretnék tenni, akkor erre ma is a tagállamoknak – nyilván az alapokmány átírásával, a Biztonsági Tanács beleegyezésével – joga lenne.

Amíg Palpatine nem kap különleges hatalmakat, addig az a Szenátus úgy működik, mint az ENSZ. Minden bolygónak van egy vagy két képviselője, függetlenül attól, hogy a bolygók belső, politikai rendszere milyen, és eleinte konszenzussal vagy nagy többséggel kell dönteni. Csak aztán egy ponton Palpatine-nak rendkívüli felhatalmazást szavaznak meg. De ezt elméletileg az ENSZ tagállamai is megtehetnék.

Fotó: Berecz Valter
Fotó: Berecz Valter

Mondjuk, eleinte Palpatine is jól titkolta a szándékait, olyannyira, hogy a Jeditanácsot is megvezette.

De ez szerintem inkább minősíti a jediket, mint Palpatine-t. Amikor először felveti Amidala-nak, hogy egy erőskezű kancellárra van szükség, onnantól kezdve a néző már tudhatja, mi fog következni. Egy fiatal, tapasztalatlan politikus, Amidala manipulálása történik, egy idősebb, tapasztaltabb által, aki Palpatine, nyilvánvalóan hatalomkoncentrációs céllal.

Ebben a szenátusban elég könnyű diktátornak lenni, mert olyanok ülnek benn, mint a kereskedelmi szövetség delegáltjai, adott esetben Jar Jar Binks, széthúzás van. A frakciók megakadályozhatták volna Palpatine felemelkedését?

Tehetséges, ellensúlyt képző politikusok kiemelkedhettek volna. Kezdetben Amidalát sem érdekelte más, csak Naboo sorsa. Ebben a tekintetben is az ENSZ-hez hasonlítanak.

Ha már szóba került Palpatine, nem lehet elmenni a párhuzam mellett, ami közte és magánhadserege és a Harmadik Birodalom között húzódik. Mennyire játszik rá erre az első három rész?

A párhuzam egyértelmű. Ne felejtsük el, az angolszász közönségnek, akiknek ez a történet eredetileg íródott, ezek az analógiák egyértelműek. Amerikában a náci Németország még mindig főgonosz tud lenni (lásd Amerika Kapitánya vagy Tarantino alkotásai), Hitler hatalomra jutásának körülményeinek toposzai sokkal jobban benne vannak populáris kultúrában. Azt gondolom, hogy az angolszász közönség, amikor először látja, hogy Palpatine rendkívüli hatalmat kap, már tudják, hogy itt egy diktatúra fog kialakulni.

Többek között azért is jó ez a Star Wars, nekünk, magyaroknak is, mert megmutatja ezeket a jeleket.

Ez az egyetlen párhuzam Hitler és Palpatine között?

Mindkét diktátor többé-kevésbé demokratikus választások útján került pozícióba, és még az is párhuzam, hogy igazán a foga fehérjét mindkét vezető a hatalomra jutása után mutatta ki. Továbbá ahogy Hitlernél az SA és az SS közölt feszült egy konfliktus, a Star Warsban Palpatine rögtön elküldi Anakint, hogy lemészárolja azokat a lázadókat, akiket korábban saját seregeként használt. Tehát számos analógiát találunk.

Olyannyira végtelen, hogy ha a hetedik rész előzeteséből indulunk ki, akkor ott az Első Rend felvonulása, az ezt körülvevő díszlet, szinte egy az egyben egy náci felvonulás.

Szinte az összes tekintélyelvű országban voltak ilyen felvonulások, a vörös ingesek, a kommunisták, sőt, még a magyar hungaristák körében is, de tény, a náci felvonulások a legismertebbek, ebből merítettek a filmben is.

Lucasfilm Ltd.
Lucasfilm Ltd.

Térjünk vissza a Jeditanácsra, azért az elég szokatlan megközelítés, hogy lehet, nem is annyira pozitív szereplők ők?

Azt nem tagadnám, hogy jók. Nem vonom kétségbe, hogy a jedik morális szándéka jó, míg a Sith-eké rossz. Ezt nem lehet tagadni. De mint politikai testület borzasztóan nem hatékonyak.

Ők nem olyanok, mint az MSZMP Politikai Bizottsága?

Az MSZMP Politikai Bizottságát nem tekinteném morálisan pozitív szereplőnek.

Mármint abban a tekintetben, hogy egy szűk körű testület, akiket a progresszió, a hatékonyság a legkevésbé sem jellemez.

Nem, inkább olyanok, mint néha a technokrata értelmiség, vagy a politikát kívülről szemlélő, egy kicsit megvető szereplők.

Miért nem működik ez a tanács? Miért nem tölti be a funkcióját?

Mert megvetik az egész politikát. Van egy jelenet, amikor a Szenátusban épp vitáznak, Yoda mester és Windu mester pedig a karzatról nézik őket, elemzik őket, már-már lenézik őket, de a folyamatokban nem vesznek részt, mert azt gondolják, hogy ők a politika felett állnak.

A tanács az elefántcsonttoronyba zárkózó liberális értelmiség?

Inkább a magát mindig, mindenkinél okosabbnak gondoló, de valójában a politikai küzdelmekben elbukó, politika-ellenes értelmiség.

Mit kellene, vagyis kellett volna csinálniuk?

Egyrészt politikai ellensúlyt képezhetnének Palpatine-al szemben, másrészt sokkal erősebbnek hiszik magukat annál, mint amilyenek valójában. Úgy gondolják, hogy mivel az Erő velük van, ők ráérnek az utolsó pillanatban cselekedni, ha baj van, majd közbelépnek. Nem veszik észre, hogy kihullik alóluk a talaj.

Fotó: Berecz Valter
Fotó: Berecz Valter

Politikai felhatalmazása van a tanácsnak, akár Palpatine ellen?

Szerintem nincs, de nem ismerjük pontosan a régi Köztársaság alkotmányos jogrendjét, homályos az a jogi alap, ami alapján a tanács működik. Azzal együtt persze, hogy ha a magyar miniszterelnökről derülne ki, hogy Sith lovag, akkor azt várnánk, hogy az ügyészség letartóztatja őt. Még mielőtt Sith erejével fogná és megsemmisíti az ügyészeket.

De végén Yoda is belátja, hogy a sötét oldal leple rájuk borul. Vagy az már túl késő?

Egyértelműen. Ez az ő tragédiájuk, amit én a hübrisz kategóriájával jellemeznék. Túlságosan magabiztosak, korábbi sikereik a fejükbe szálltak, gőgösek és híúk. Mentségére legyen mondva, Yoda ezt a végére maga is belátja.

Ezért vonult önkéntes száműzetésbe?

Nem zárom ki, de ez csak feltételezés. Részben azért is vonul ki, mert utólag rájön, milyen hibákat követett el. Amikor Luke-t kiképzi A Birodalom visszavág-ban, lehet rajta látni azt a megkeseredettséget. Olyan benyomást kelt, mint aki elvesztett valamit. Neki együtt kell élni azzal a tudattal, hogy ő maga katalizátora volt, vagy legalább is passzívan figyelte egy diktátor felemelkedését.

Viszont politikai értelemben van egy, még Yodánál is érdekesebb jedi, Anakin, aki akár a tipikus magyar választó is lehetne, nem talál pártot, ő oldalt. Aztán a Sith-eknél köt ki. Mennyire politikai jellegű az ő vívódása?

Anakinnak a kezdettők fogva van egy erőteljes autoriter tendenciája, ezt látni kell.

Amikor Padméval beszélget arról, hogy erős vezetőre van szüksége a Szenátusnak?

Igen, ő elfogadhatónak tart egy autoriter rendszert. Függetlenül attól, hogy ő először a jedik között köt ki, a politikából tudjuk, hogy az intézmények számítanak, nem a moralitás, a Jeditanács is ezt mutatja. Ha valaki autoriter hatalmat gyakorol, akkor olyan csak a mesében van, hogy az egy jó, a választók érdekét figyelembe vevő autoriter hatalom. Az autoriter vezetők egy idő után könnyen gonosszá válnak.

De Anakin sodródik.

Sodródik, de szerintem kódolva van a történetben, hogy hol fog kikötni.

Amit szintén nem lát a tanács.

Mert a tanács – a hübrisz újabb jeleként -, hisz egy próféciában, amit félreértelmeznek. Annyira gőgösek és a mi jobban tudjuk mentalitás jellemzi őket, hogy az egész már shakespearei tragédia kezd lenni.

Akik az eddigi hat részben marginális szerepet kapnak és talán, az előzetes alapján most nem, azok a nők és a feketék.

Válasszuk ketté. Szerintem a nőknek mindig is nagyon komoly szerepük volt. Sőt, azt mondanám, ebben a tekintetben sokkal progresszívabb volt a Star Wars, mint más sci-fik. Leia hercegnő figurája egy nem klasszikus női szerep, ő alapvetően egy politikus, ő az igazán komoly ellensúlya a Birodalomnak. Luke lesz az, aki lézerkardozik, de Leia az, akiről azt mondhatjuk, hogy a lázadás valódi motorja. Padmé Amidala szintén központi szereplő, szerintem a science fiction világok egyik legokosabb, példaértékű szereplője. Ő az, aki amikor világossá válik, hogy Anakin a sötét oldalra áll, miközben tudjuk, hogy szereti őt, szembemegy vele és inkább Obi-Wan oldalára áll. Tehát azt gondolom, mindig is erős női karaktereket láttunk a filmben.

Lucasfilm Ltd.
Lucasfilm Ltd.

Padmé Amidala a hős?

Hát, sokkal okosabb, mint az egész Jeditanács. Ha van hőse az első három epizódnak, az mindenképpen ő.

A feketékkel azért elég mostohán bántak, nem?

Gyakori értelmezése a klasszikus Star Wars trilógiának, hogy miközben a Birodalom fehér férfiakból áll, addig az ellenállók egy heterogén társaság, ezzel is jelezve, hogy a lázadás egy progresszív irányzat. De valóban, a Star Trekhez képest el volt maradva a kortól a multietnikumok bemutatásában. Ebben most felzárkóznak, ha minden igaz.

Viszont a Star Wars és rasszizmus kérdése gyakran felvetődik.

Valóban, a buckalakók ábrázolását szoktál a leginkább támadni, mint ami dehumanizál, még beszélni sem tudnak, nem lehet velük kommunikálni, de minden látható motiváció nélkül el akarják rabolni a fehér nőket. Sokan vádolták a trilógiát, hogy ebből az arab, vagy beduin t népcsoportokra történő utalást látunk

Egy másik, sokkal indokolatlanabb támadás érte Lando Calrissian figuráját, mint fekete, aki átver, miközben van egyfajta playboy imidzse is. Ezek részben belemagyarázások, nem volt ez szempont, amikor készítették az eredeti filmeket, ami persze önmagában is sokat elmond az alkotókról.

Han Solót el tudjuk helyezni valahol a politikai palettán? Érdekli őt valami?

A profit. Ne tegyünk úgy, mintha Han Solo barátságos figura lenne, ő egy klasszikus libertariánus alak.

Fotó: Berecz Valter
Fotó: Berecz Valter

Aki a politikai rendszeren kívül áll?

Alapvetően igen, aki azonban később belesodródik a dologba, mert elkezdi meglátni a morális dimenzióját a harcnak. A kereskedők, az ügyeskedők mindig a hatalommal szemben állnak, de ez nem morális attitűd, nem akar adózni, gondolom.

Akikről eddig nem beszéltünk, csak Palpatine-ról, ők a Sith lovagok mint testület. Ők milyen politikai rendezőelv szerint szerveződnek?

Mind a Sith, mind a jedi – ezek leginkább vallások, de vannak bizonyos elveik – szerint a gyűlölet és a düh jó dolog, hatalmat kell szerezni, de ez filozófia is. A Sithek a meglévő politikai struktúrákat akarják elfoglani, abban különböznek a jediktől, hogy az ő vallásuk alapvetően konfrontatív és non-kooperatív, ezért náluk nem alakult ki egy tanács, egymással szemben is bizalmatlanok.

A hetedik rész kompenzál?

Milyen tekintetben?

Nők, feketék.

Kompenzál.

A Disney kompenzál?

Nem hiszem, ezt megkövetelte az idő. Idézhetném Trudeau kanadai miniszterelnököt: mert 2015 van.

Készül a könyve is, Science fiction és politika címmel. Mennyire lesz központi elem a Star Wars?

Az egyik legfontosabb. A könyvet az Athenaeum adja majd ki, a tavaszi könyvhétre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik