Belföld

A Fidesz ráfordult 2018-ra, ezekkel nyernének választást

A hétvégi kongresszussal Orbán Viktor irányba állította a kormánypárt hajóját. Elkezdődött a kampány 2018-ra.

A Policy Agenda elemzésében a lehetséges kampánytémákat szedte össze.

„2016 lesz az az év, amikor el kell kezdenie a kormánypártoknak bemutatni, hogy miért érdemes rájuk szavazni. Ez még ugyan kommunikációs szempontból a kampány bevezető szakasza lesz, de sok mindent determinál 2018-ra.”

Az alábbi négy dologra kell nagyon figyelnünk:

Rezsicsökkentés, béremelés, biztonság és szuverenitás (l. terrorveszély) és a ne hibázz politikája (győztes pozícióban vannak).

Mit tehet az ellenzék? Teszi fel a kérdést a Policy Agenda. Két dolgot. A jóléti intézkedések hatásait megpróbálhatja bagatellizálni, és „elérni, hogy általa preferált ügyekről legyen szó (pl. korrupció), vagy úgy próbálja bemutatni azokat, hogy ő kényszerítette ki”.

„A jövő évnek az lesz a kérdése, hogy az ellenzéki pártok képesek lesznek-e elvinni a rezsicsökkentés és a béremelés ügyét a kormány elől, vagy a kormányzati kommunikáció mindent képes lesz letarolni. Miután hírek szerint jövőre is az év első felében elfogadásra kerül a költségvetés, ezért már látni fogjuk, hogy mi lesz a bérekkel, vagy látszik-e bármi a rezsifronton. A kampány tehát elkezdődött” – zárják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik