Belföld

Martonyi: a mérsékelt iszlámot támogatni kell

A muzulmánok erősen ragaszkodnak a hitük szabályaihoz, de ez nem egyenlő a radikalizmussal – mondta a volt külügyminiszter.

„Badarság, hogy a Nyugat erőtlen” – mondta Martonyi János, az első és második Orbán-kormány külügyminisztere kedden, az iszlám radikalizmusról rendezett budapesti konferencián. Az eseményt a Danube Institute, a Professzorok Batthyány Köre és a Magyar Tudományos Akadémia Társadalomtudományi Kutatóközpontja szervezte – írja a VS.

A volt külügyminiszter szerint a mérsékelt iszlámot támogatni kell, meg kell keresni azokat a gyökereket, melyek összekötik a kereszténységgel. Az iszlám radikalizmussal szemben viszont fel kell venni a kesztyűt. A muzulmánok körében rendkívül nagy a ragaszkodás a szabályokhoz, az azonosulás a hittételekkel, ez azonban nem keverendő össze a radikalizmussal – jelentette ki.

Martonyi azt mondta: a nyugati civilizációnak le kell küzdenie kishitűségét és világosan meg kell határoznia önmagát. Mindezek ellenére badarságnak nevezte azt az állítást, hogy a Nyugat erőtlen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik